Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Følelse av at underlaget er ukjent

Spørsmål

Hei. Hva ville du som allmennlege tenkt her? Har fått behandling for krystallsyke osv, da jeg har en følelse av at underlaget er litt ukjent når jeg står og går. Tok en MR i april som var helt fin privat. Valgte å gå på den jeg har offentlig henvist til, og nå var det visst noe funn. Diskuterte det med fastlege og hun skulle sende bildene til Ullevål, nevrologisk avdeling. Hun ville ha svare på hva det var, men jeg ble da innkalt til nevrolog om 2 måneder. Sto utredning for uavklart tilstand. Kan forandringer i MR skje så fort? Eller er det mulig at den første, ikke valgte å notere det? Var hos privat nevrolog for 3-4 uker siden, og alle tester var normale. Er ingen i min familie med nevrologiske sykdommer. Jeg er / var ellers helt frisk fra før. Fått litt tåkesyn iblant, men det kan jeg blunke vekk (tørre øyne fra før). Kanskje merket bitte litt sånn slapphet i føtter, men ikke akkurat nummen. Dumt å lese for mye på nett hehe. 2mnd er kanskje ikke så lang ventetid, men får prøve å fremskynde timen. Tenker på ting som MS osv. Har hodepine iblant på venstre side. Hørte fra ØNH lege at vestibulær migrene, kunne vært en annen diagnose. Mulig hodepine / migrene kan sees på MR.

Mann 23
Svar

Når du skriver "en følelse av at underlaget er litt ukjent når jeg står og går" betyr vel at du holder på å miste balansen mens du går, eller at du føler en ubalanse, det kan være resultat av som vi pratet om tidligere:


- vestibulære problemer med sykdom i det indre øret kan føre til slike plager inkl. i mørke. Kan stemme med dine plager ettersom du har fått behandling for krystallsyke. 

- nerveskader i bena (perifer nevropati), her er vi inne på problemer med sensorikk og her er det viktig å analysere blodprosent, skjoldbruskfunksjon, blodsalter, blodsukker og vitamin B-12

- affektive sykdommer og psykiatriske tilstander, her er det viktig å screene for depresjon

Det er ikke flere tilstander som jeg ser aktuelt her. 


Disse forandringer som nå er registrert på MR ses ved økende alder.  Det vi vet per i dag er at følgende faktorer kan være forbundet med slike forandringer: høyt blodtrykk over tid, pågående betennelse i blodkar,  røyking og pasienter med diabetes og høyt kolesterol har større risiko for slike endringer. Dessuten kan arv spille en rolle. MS er ikke først på listen, og MS spesifikke forandringer er karakteristiske og så ikke slik ut hos deg. MS diagnostikk er mer sammensatt enn at vi tenker på det bare utfra ørsmå MR forandringer. 

Lykke til!


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-