Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flere ulike symptomer uten diagnose

Spørsmål

Hei. Jeg har gjennom årene fått flere ulike symptomer, uten at jeg har forslag til diagnose. Jeg er frostig på føttene og hendene, noe som feks gjør at det å handle (pakke i poser) er en stor utfordring å handle alene, da jeg ikke får «fingrene» med med (de er stive og «samarbeider» ikke helt).Jeg har nedsatt kraft i begge armene, noe som gjør det vanskelig å åpne feks syltetøyglass eller saftflasker/brusflasker. De siste årene strever Jeg litt med det å svelge ned maten, den må tynges godt før det føles trygd å svelge maten (slik at den ikke settes i halsen) Jeg kutter derfor alltid maten opp i små biter, og jeg bruker også en del væske/drikke til maten, dette for å klare å svelge maten... I det siste merker jeg at talen min er endret på ett eller annet vis, dvs at jeg nå sliter mer med å uttale bokstaven R, og at jeg nesten må ha klar en setning i hodet mitt før jeg sier den høyt, jeg sliter med å snakke like naturlig som tidligere, og dette i seg selv skaper uro hos meg. Som et resultat av dette, snakker jeg nå mindre enn tidligere, dette da jeg ikke ønsker at de andre skal merke at det er endringer ved meg... Jobben min består i møteaktivitet, så dette blir fort et problem for meg. Jeg føler meg konstant sliten i «nakken» og at det oppleves tungt å «holde hodet oppe». Å gå til frisør der du skal sitte med vasken når de vasker håret, oppleves som tortur, og jeg er utrolig «sliten» i nakken i disse situasjonene. Jeg er ellers aktiv, og liker å gå lange fjellturer med familien. Men jeg kjenner på redselen for at jeg har en sykdom som progridiere, og at det er noe alvorlig som feiler meg. Jeg var hos lege i juni, han tok da mange prøver, men disse var mer retter mot at jeg har hatt et vekttap på over 5 kilo på tre måneder, og at jeg ville utelukke feks kreft eller cøliaki. Prøvene her var helt fine, så det er jo bra... Men lurer jo da på om det kan være noe annet skummelt, og som det i verste fall ikke finnes behandling for.....

Kvinne 52
Svar

Hei, 


Det er ofte endringer i sirkulasjon eller sammensnøring av blodårer som kan forårsake frysefølelse (og sekundært nedsatt kraft) – mange sigarettrøykere plages med dette. Det kan være lurt å måle blodtrykk i begge armene hos fastlegen, ev. undersøke blodårer til hendene for å utelukke forsnevringssykdommer i blodårer. 


Vi har en god måte å undersøke svelget på sykehuset. Du blir bedt om å svelge kontrastvæske så tar vi bilder av svelgakten – da kan vi få god oversikt over ev. sykdom i dette området. Talen kan også vurderes nøye, også i samråd med en logoped når vi leter etter relevant sykdom. Ser ikke noe umiddelbar sammenheng med armplagene. 


Slitenhetsfølelse i «nakken» kan være mangt. Jeg ville fra nevrologisk ståsted målt blodprøver med tanke på myastenia gravis som kan ramme muskler, men en slik undersøkelse avhenger også hva vi finner på klinisk undersøkelse.  Ev. kan det være spente og svake nakkemuskler. Det er fint at kreft og cøliaki er utelukket. 

Fastlegen kan gjøre disse tester, ev. henvise deg til en nevrolog for samlet vurdering. Lykke til!