Flåttbitt?

Spørsmål

For to sommere siden fikk jeg et stort "bånd " rundt øvre del av låret. Ca 15 cm bredt. Det var veldig lite hovent, men kanskje 1 mm. Det slo ingen alarm hos meg. Gikk med det i et par uker. Da jeg kom hjem fra ferien på Sørlandet, var jeg hos legen og viste ham et bilde jeg hadde tatt på pc' n av det rød beltet, men han sa det ikke var noe å bry seg om. Det var på retur.

I vinter fikk jeg plutselig veldig vondt i hoften. Akkurat som om benet sviktet. Gikk til lege. Hadde type gangsperre, og smerter på forsiden av lår og legg(samme bein som dengang jeg hadde rødt utslett) og hadde særlig vondt når jeg lå i sengen. Fikk ikke hvile på beina, liksom. Fikk time hos nevrolog på Drammen sykehus i mai og ortopedisk klinikk Bærum sykehus. Ingen resultater.Slet med det vonde i 4 mnd, men det ble stadig bedre, og jeg trenet meg opp til å gå ordentlig igjen.

Nå har jeg type tennisarm, som jeg har hatt i ca 1 mnd. Går aldri over..... Så falt det meg en natt inn jeg lå våken, Kan det ha kommet fra flottbitt for to år siden? min datter fikk flottbitt i fjor sommer. Samme utslett. Gikk til lege. Fikk antibiotika. Fortalte om meg, og legen sa jeg hadde vært heldig.....

Kanskje jeg ikke har vært så heldig??? Hva skal jeg gjøre nå midt i ferien. Legen min har ferie...... Bør jeg gå til en annen lege i ferien med dette, eller kan jeg vente til august?? Flytter smertene seg rundt i kroppen pga boreliaen og kan det gå opp i hjernen og hva må jeg gjøre nå? Og hvor rask må jeg være nå?? Please svar!!

Svar

Hei! Første utslettet som sees ved flåttbitt, erytema migrans er typisk en 5 krone stort område som er velavgrenset. Det ligner ikke helt på din beskrivelse. Om du allikevel mener at det er slikt utslettet var, er det ikke utenkelig at leddsmertene som du har opplevd er en del av flåttbitt. Antibiotika har liten effekt så lenge etter smitte. Det er viktig at dette utredes grundig og fastlege kan henvise deg til nevrolog etter ferien. Det har ingen klinisk betydning om du venter til da. Om du føler veldig uro for dette, er det greit å snakke med fastlegevikar. Du skal ikke uroe deg for at tilstanden skal gå til hjernen. Det er veldig lite sannsynlig og slettes ikke sikekrt at det dreier seg om flåttbitt og borreliose