Fingre som sover

Spørsmål

Fingrer som sovner. Kan ikke jobbe med armene uten at jeg får plager med fingrene i mange dager etterpå. Har hatt dette i mange år,og det blir bare værre. Spesielt plagsomt om natten.

Mann, 46 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Opplevelsen av fingre, tær o.l. som "sover", er tegn på at en eller flere nerver er irritert, under klem, eller påvirket på annen måte.
Det kalles for "parestesier" i medisinsk terminologi.

Det kan være mekaniske årsaker, som f.eks. trange forhold i håndleddet hvor nervene passerer gjennom; -en vanlig tilstand her kalles carpal tunnel syndrom, og det kan det kanskje høres ut som du har.
Dette kureres enkelt med et lite kirurgisk inngrep som gjør at det blir rommeligere forhold i håndleddet.

Videre er det en rekke muligheter for nerveskade ved andre tilstander, alt fra vitaminmangler til sukkersyke, og da kan man få en tilstand som heter polynevropati. Dette kan også gi slike symptomer som du beskriver.

Dette må du utredes for, og du kan da be legen din først ta en rekke blodprøver i forhold til polynevropati, slik som vitamin B12, blodsukker +++, og hvis ikke dette gir noen forklaring, bør du bli henvist til det som kalles nevrografi, hos en nevrolog.
Les mer om polynevropati i vedlagte link.

Ved denne undersøkelsen setter man en svak strøm (ikke vondt !) gjennom nerven, og finner ut hvor nerveskaden sitter, og hva slags type skade det er.
Det er denne undersøkelsen man bruker til å stille diagnosen "carpal tunnel syndrom", som jeg nevnte til å begynne med.

Jeg tenker at det er mulig at det er dette som kan gi deg dine symptomer, og da er det viktig å få undersøkt dette, da det er en tilstand som kan kureres.

Jeg ønsker deg lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-