Etterdønning av virus

Spørsmål

Jeg ble akutt syk for to år siden med systemsvikt og påfølgende kronisk utmattelse og vekttap. Sykdommen ble utløst av en virusinfeksjon i luftveiene. Forøvrig har man ikke identifisere viruset. Det ble konstatert at jeg hadde levd med lavgradig betennelse i tarmen over flere år. 16 måneder etter at jeg ble syk, hadde jeg lagt om kostholdet, fått orden på magen og gått opp til normalvekt. Jeg var da i stand til å lage mat og og gå korte turer. Da ble immunforsvaret aktivert med hovne lymfekjertler i halsen og jeg tok prøver som viste pågående infeksjon. Etter et halvt år med regelmessig og moderat aktivitet i immunforsvaret, opplevde jeg at immunforsvaret økte sin aktivitet til maksgrensen, og jeg ble svært dårlig. Jeg opplevde regelmessig press i brystet og det oppstod nevrologiske forstyrrelser med dirring, skjelving og risting i hele kroppen med unntak av armene , samt press-smerter i fremre halvdel av hodet og smerter nederst i ryggraden. Etter ca to uker roet immunforsvaret seg gradvis ned og har vært deaktivert i flere uker.Ny infeksjonsprøve ble tatt, og var negativ. De nevrologiske symptomene har blitt svakere, men vil ikke gi seg. Jeg opplever dirring, trykk-hodepine i fremre del av hodet, av og til også mot ørene og støy. Jeg kjenner også tidvis press og sviing/ubehag i brystet og opplevelse av at nervesystemet står i helspenn. Når jeg reiser meg, prikker det i føttene. Jeg klarer kun å sitte oppreist i ca 30 sek, og opplever da at trykket mot hodet øker og diffust, sterkt ubehag i kroppen som gjør at jeg føler meg dårlig en time eller to etterpå. Jeg klarer å gå på do, men ikke særlig mer. Spørsmål: burde jeg vente på at kroppen rydder opp i de nevrologiske symptomene selv, evt hvor lenge? Eller finnes det medisiner som kan hjelpe nervesystemet å roe seg ned som jeg burde prøve? Jeg har forøvrig blitt meget grundig utredet fysisk (inkl nevrolog) og psykisk. Det eneste man har funnet er tegn på tidligere infeksjon og lavgradig infeksjon i tarmen.

Mann 47
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Det tar tid med slike symptomer. Man kan forsøke lindrende legemidler for f. eks. hodepine, men ellers vil de kroppslige stressplager gradvis avta. Det er viktig å finne egen rytme, sove godt, og kroppen må være uthvilt. Ev. gradvis øke fysisk aktivitet, og hele tiden forsøke gå til ditt gamle nivå. Noen har glede av oppfølging av fysioterapeut, andre også av rehabiliteringsopphold. Lykke til!