Er prolaps på vei tilbake

Spørsmål

Hei! I 2015 ble jeg operert for prolaps c5/c6 pga radierende smerter og følelsestap i høyre hånd. I 2016 ble jeg igjen operert for prolaps, denne gang i nivå c6/c7 pga. radierende smerter ut mot venstre hånd. Begge operasjonene var vellykkede. Jeg ble fortalt at mellomvirvelskiven ble erstattet av et slags «bur» som kroppen siden erstattet med eget benvev. Problemet er at jeg nå, den siste uken har hatt en del smerter i nakken. Den første dagen var dette kun lokalisert til selve nakken, og jeg tenkte derfor at dette trolig var noe muskulært (sovet i feil liggestilling e. l. ). Etterhvert har dette utviklet seg til at det stråler ut i begge armer (lillefing og ringfinger) samt at jeg har begynt å få noen stikkende følelser ned i høyre fot til tider. Stikkingen i foten føles som om noen stikker med en nål, dette skjer ikke ofte, men en 5-6 ganger til dagen. Etter som alle disse symptomene har oppstått samtidig, valgte jeg å ta dem med, selv om jeg vet at føttene ikke blir påvirket av nerverøttene i nakken. Det jeg lurer på, er hva som kan være årsaken til disse nye smertene. Etter som jeg har operert nakken, er det vel ikke noe materiale igjen som kan klemme på disse nerverøttene? Er det andre årsaker, og kan eventuelt musklene rundt dette området være såpass stramme at det er disse som strammer rundt nervene? Smertene er foreløpig håndterbare ved hjelp av reseptfrie medisiner, og jeg har derfor ikke oppsøkt fastlegen enda. I og med at det har vært såpass mye med nakken min allerede, ønsker jeg ikke å mase unødig på legen for dette, tenker at det kan være greit å se det an i noen uker for å se utviklingen, men samtidig er jeg forundret og bekymret for at de samme smertene har oppstått igjen, og klarer ikke helt å finne en forklaring på hva dette kan være på egenhånd. Håper du kan hjelpe med å oppklare hva mulige årsaker kan være.

Kvinne 37
Svar

Hei,

Det er mulig å få prolapsvev tilbake men mindre sannsynlig etter at man er avstivet eller fått implantat. Som hovedregel vil det være muskulære smerter men det kan også være at det kommer fra nakken. Som oftest er musklene veldig stramme og kan gi utstråling. Hvis det vedvarer bør det tas ny MR. Trolig er det fra muskler og vil gå over, det er mulig å oppsøke fysio og få hjelp. Lykke til!