Epilepsi - hva er det?

Spørsmål

Hei jeg lurte på om du/dere kan forklare eller skrive litt om hva "eplepsi" er.
Jeg har det som prosjekt på skolen og vil
vite litt mer om det.
kunne dere skrevet litt om det til meg:)

Kvinne, 13 år

Svar

Hei!

Epilepsi er en tilstand hvor en person får anfall som skyldes en irritasjon av sentralnervesystemet. Det er mange forskjellige årsaker til en slik tilstand, feks etter operasjon, tidligere skade av hjernen, svulst osv. Imidlertid hender det i halvparten av tilfellene at man ikke klarer å peke på en spesifikk årsak.
I teorien kan alle mennesker få et epileptisk anfall men terskelen for å få et anfall er mye lavere for en person med epilepsi.
Man deler anfallene grovt inn i to grupper. Generaliserte anfall starter over hele hjernen samtidig, mens de partielle starter i et bestemt område. I praksis betyr det at et epilepsianfall har mange ansikter. Ved et generalisert anfall vil personen bli bevisstløshet og få kramper. Partielle anfall kan ha mange uttrykk, slik som en rykning i en arm, repeterte bevegelser i en hånd og i ansiktet, sug i magen, eller oppovervent blikk. Under et partielt anfall kan personen være fraværende - uten å falle om bevisstløs. Et partielt anfall kan også gå over i et generalisert anfall.

Les mer i artikkelen over til høyre.