Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

ekonvalenstid på isjias

Spørsmål

Hei, jeg er 46 år gammel mann med mangeårig rygg plager , startet i midten på tyveårene . Har imidlertid hatt mange år , særlig de siste 10 årene hvor det har vært ganske bra og "rolig", fungert godt i arbeidsliv og sosialt . Fikk nylig en skikkelig "smell" , med akutt stiv rygg og med utstråling til begge ben, sterke smerter første par tre ukene. Påvist midtstilt lett prolaps uten nerverotaffeksjon /stenose på L5 /S1 og en liten annulus ruptur samme nivå på MR . (bukende skive uten stenose på L3-L4). Jeg har smerter langs L5 dermatomet (tror jeg), altså bilateralt og ut til fotranden og undersiden av foten av og til. Det har nå pågått i 5 -6 uker og jeg lurer på hva som er vanlig rekonvalenstid på slike isjiaser? Siste tida har smertebildet vært omtrent likt, har startet litt øvelser og trening gjennom manuell terapeut. Er ganske bekymret fordi jeg har egentlig aldri vært såpass smerteplaget . vh 46år

Mann 46
Svar

Hei,

I begynnelsen avventer man plagene og ser hvordan isjias utvikler seg. Når den akutte betennelsen reduseres, vil plagene avta. Etter noen dager eller uker vil prolapset reduseres i størrelse, og symptomene pga. trykket forsvinner. I denne fasen bør man unngå belastninger som forverrer smertene. 

Det er viktig å være i fysisk aktivitet, f.eks. korte turer. De aller fleste blir bra, men det kan ta både flere uker og måneder (finnes ikke nøyaktig tall) før smerteplagene er helt borte. 

Fysikalsk behandling kan ha effekt for å komme seg og for at ryggen ikke stivner. Generell styrking av mage- og ryggmuskler anses viktig. Jeg håper det går snart over hos deg!