Dysestesi: Endret hudfølsomhet

Spørsmål

Hei,
Jeg har fått noen merkelige smerter i foten som ikke vil gi seg. Smertene er lokalisert på/i fotbladet rett foran ankelleddet, over buen på innsiden og frem til "tåroten" på venstre storetå.
Smertene fortoner seg slik: Plutselig oppstår skarpe, brennende smerter i dette området. De kan komme helt plutselig og kan forsvinne etter et halvt minutt eller mindre. Meget intense i korte perioder. Både på dagtid og om natten. Når jeg klemmer eller dunker på det aktuelle stedet er det også smertefullt. Det som er virkelig rart, jeg våkner om natten og det føles som om dyna utløser smerte, jeg klarer ikke ha den på foten, får den bort og det går bedre. Det kan også være smertefullt å stryke fingrene på huden på det aktuelle området. Har aldri kjent noe lignende før. Har lært meg til å snøre skoen veldig løst på, fordi alt som klemmer og strammer i skoen utløser smerte.
Får også smerter inni fotbladet ved spaserturer. Har hatt disse symptomer i ca 7 måneder. Har ikke vært hos fastlegen med dette problem. Jeg trener mye både med vekter og gåturer i naturen

Svar

Hei.

Det at lett berøring på huden, f.eks. med finger eller dyne, kjennes smertefullt ut, heter dysestesi. Det betyr at sanseopplevelsene forandres underveis til hjernen eller i hjernen. Det kan være et tegn på en eller annen skade i nervesystemet, og derfor synes jeg du skal gå til lege med dette.
Det kan ha mange forskjellige årsaker, alt fra mekanisk press, jfr din vekttrening og gåturer (noen sko som strammer?) til systemiske sykdommer som f.eks. diabetes og B12-mangel, for å nevne helt tilfeldige eksempler.
Det er ikke mulig å si noe som helst konkret om hva som kan være årsaken i ditt tilfelle, siden jeg ikke kan undersøke deg. Men det kan fastlegen, og det er viktig blant annet i tilfelle det skyldes en sykdom som bør oppdages og behandles. Det kan på den måten forhindre at det blir verre, for å nevne en av de mange positive mulighetene.

Noe videre enn dette kommer vi ikke her over nett, men det trenger vi ikke, for nå er det eneste neste riktige du kan gjøre, å la legen din utrede deg for dette.

Ha det bra.