Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dobbeltsyn

Spørsmål

Hei. Jeg er 35 år, kvinne og mor til 3 barn. For 2 år siden endret min helse seg fra frisk som en fisk til at jeg ble syk (bortsett fra periodevis lavt jern og lavt b12). Det begynte med at jeg ble mer og mer sliten og slet med å se. Etter hvert ble det så ille at jeg måtte sette meg ned for å hvile når jeg gikk fra kontoret mitt i 2 etasje til møte i 1 etasje, og jeg måtte får kollegaer til å utføre arbeid som krevde nøyaktighet. Jeg gikk til legen som sendte meg til øyelege, øyelegen konkluderte med at glasslegemet i øyet var løsnet, men ellers var alt bra. Hun mente at mine plager var psykisk. Jeg dro tilbake til legen som sendte meg på MR. Mr bildene var bra. Men blodprøvene viste lavt jern, lav b 12, lavt d vitamin og lavt k vitamin. Jeg begynte på levaksin b12-sprøyter og tilskudd av vitaminer. Tpo er på 1200 og ultralyd viser betennelse. Etter mye styr byttet vi til Armour som jeg bruker i dag. Dette fungerer bedre og jeg klarer kjøre til jobb og jobber mer en fullt, men jeg hadde ikke alltid klart det om jeg måtte gått 30 min. Jeg har endret meg disse to årene, jeg vil være mer i fred og tåler mindre. Men hovedproblemet i tillegg til at jeg er sliten er at jeg ser så mye dobbelt. Jeg ser dobbelt i økende grad, spesielt på morningen og på kvelden. Og mest når jeg ligger, men det stopper ikke når jeg reiser meg. Nå venter jeg ofte 30 - 40 minutter med å stå opp så jeg ser bedre. En lege sa at når jeg skulle se på fingeren hans ved synstest så gang det ene øye opp og ble igjen. Han hadde ikke sett det før men brydde seg ikke noe om det, sånn medisinsk. Jeg kjente selv at dette skjedde og det skjer ikke uten om sånne tester/bevegelser. En annen lege sa at det var vanlig ved lavt stoffskifte og lavt b12, men har ingen hjelp. Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre. Jeg vil se og jeg vil jobbe og jeg blir litt redd når jeg mangler alt mulig. Er det sånn at lavt stoffskifte gjør at man tar opp næring dårligere eller bruker man mer vitaminer? Hva kan jeg gjøre?

Kvinne 35
Svar

Hei.


Dobbeltsyn er ikke normalt, og det har en årsak. Det skyldes ikke "psykiske" årsaker. Det har heller ikke med ditt lave stoffskifte og vitaminmangler å gjøre.

Du må derfor utredes av øyelege og eventuelt nevrolog, for å finne mulige årsaker til dette, det er helt klart. 

Du sier at du har vært til øyelege tidligere, men du skal allikevel undersøkes for dette påny nå, siden det har forverret seg, slik du forklarer.


Du spør om det er slik at lavt stoffskifte gjør at man tar opp næring dårligere. Slik er det ikke.

Men det at en mangler flere mikronæringsstoffer, (jern, B12, D-vitamin, K-vitamin) kan noen ganger skyldes malabsorbsjon, dvs at tarmen av en eller annen medisinsk årsak ikke tar opp næringsmidler godt nok. Eksempler på slik malabsorbsjonssykdom kan f.eks. være cøliaki og laktoseintoleranse. Det er derfor en skal utredes for årsaker til vitaminmangler, og ikke bare supplere med det en mangler. Ta derfor dette opp med legen din. Det første jeg ville ha gjort om jeg var legen din, var å sjekke vha blodprøver om du kan ha cøliaki. Vitaminmanglene dine er ikke årsaken til dobbeltsynet, forøvrig.


Håper at dette var klare svar og råd. Lykke til.