Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Det prikker

Spørsmål

Hei, fra 2016 har jeg blitt nummen i ring-og lillefingrene om morgenen. Det oppsto plutselig. Våkner om morgenen men ingen følelse i dem i det hele tatt, men det forsvinner når jeg rister/masserer dem. Føler at dette har blitt verre og at det har spredd seg. Føler at det er en svak kribling i dem og at de føles kalde uten at de er kalde, og har fått et følelsesløst område på utsiden av venstre kne, og også begynt å miste følelsen i de to ytterste tærne på venstre side. Klarer heller ikke å sove på venstre side da jeg blir lammet i hele kroppen. Det går bra en liten stund 10-15 min, men kommer følelsen av å miste kontakt med kroppen og det blir vanskelig å bevege seg til jeg får snudd meg på rygg/høyre side. Har merket at det verker litt i albuene og føler jeg skifte posisjon på armene hele tiden. Merker også det verker litt i overgangen mellom skulder og arm på venstre side, og at det er akkurat som at det er trangere for blodet å komme til enn før. Hvis jeg løfter armen, merker jeg tydelig pulsen i det punktet og den dovner bort, men det skjer ikke med høyre arm. Hva er dette? Hvorfor skjer dette og hvordan kan jeg bli kvitt det?

Kvinne 31
Svar

Sensoriske symptomer kan oppstå hvor som helst i kroppen og kan skyldes at nervesystemet ikke fungerer som det skal. Funksjonelle sensoriske symptomer er ikke forårsaket av en skade eller en sykdom i nervesystemet. Pasienter med såkalte funksjonelle sensoriske plager kan oppleve følgende: en følelse av forandret følelse på den ene siden av kroppen (oftest venstre men også begge). Noen kan oppleve elektriske støtopplevelser, dobbeltsyn og svakhet. Man begynner å lure på om man har hatt et hjerneslag eller fått multippel sklerose eller utvikler polynevropati (skade på nerver og disse er de mest aktuelle nevrologiske diagnoser). 


Funksjonelle sensoriske symptomer skyldes ikke skade på nervesystemet, noe som betyr at man kan bli bedre fordi når man har slike symptomer, er alle delene av nervesystemet der, bare de ikke fungerer riktig slik at ens hjerne ikke mottar meldingene eller impulser på normal måte. Ved undersøkelse kan vi oppdage at sensasjon i det berørte området er redusert. Det kan også være en mild grad av muskulær svakhet i forbindelse med sensorisk forstyrrelse. Det er tester ved undersøkelse som hjelper oss  avgjøre hva det er snakk om. Normale hjerneskanninger og kliniske tester trekker i retning av  denne diagnosen, og diagnostikken bør gjøres av en nevrolog i siste instans. Lykke til!