Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Det prikker og bruser så kraftig i lemmene

Spørsmål

Hei, i Desember 2019 fikk jeg plutselig over natten parestesier i fingre og hender, sterke prikkinger, spesielt i hender, og delvis i føtter, er også nummen høyre fot, som om jeg går på puter med foten. Har tatt masse blodprøver, diabetes, stoffskifte, og en masse andre, samt MR av nakken, men ingen funn, også oppsøkt nevrofysiolog, ingen funn der heller, er tidligere operert for lyskebrokk, skulder, 2 ganger for prolaps rygg i L5/S1 høyrestilt, samt tennisalbue begge armer, samt operert i ankel etter brudd, alle disse operasjonene for en del år tilbake. Nå er det som det bruser i kroppen, verst i hender og ben, samt tensjonshodepine. Har vært sykemeldt siden Desember 2019 pga. dette. Legen sa det kunne være depresjon, ble satt på Zoloft, som ble seponert etter 6 uker pga. mangel på effekt, dvs. ingen effekt. Fikk også Sobril samtidig for å dempe symptomene, det fungerte delvis, men pga, avhengighetsfare har jeg utvist stor forsiktighet med disse, men tar en halv 15 mg pille etter behov. Jeg er veldig fortvilet nå, disse plagene er i ferd med å ødelegge meg helt. Har jobbet døgnkontinuerlig skift arbeid i 13 år, nattevakter, kveld og helg vakter innbefattet, har også før det vært mange år til sjøs, og bl.a.10 år som kaptein. Legen mener at det er utbrenthet, pga. bl.a. dårlig søvn over lengre perioder med referanse til skiftarbeid og stor arbeidsmengde, og mener at stresset har satt seg fast i kroppen. Nå går jeg altså sykemeldt på 6 måneden, og er ikke kommet et hakk videre med hva som egentlig er min diagnose, sliter virkelig med dette. Midt opp i elendigheten, har jeg imidlertid vært fysisk aktiv, gått lange fjellturer med hunden, ute at den fysiske aktiviteten har gjort symptomene lettere, eller tingene bedre. Det følger også med dårlig søvnkvalitet pga. ovennevnte, tar Melatonin 2 mg depot 2 timer før leggetid, funker ok, men våkner grytidlig, og får ikke sove igjen og umulig å sovne igjen da det prikker og bruser så kraftig i lemmene,livskvalitet=meget dårlig

Mann 63
Svar

Hei, 

Du plages av brusing i fingre og hender, delvis i føtter, nummen i høyre fot, som å gå på puter. Det er avkreftet flere tilstander og MR av nakken var normal. 


Nevrofysiologi viste normale forhold i nerver. 


Det bruser allikevel i kroppen og du har tensjonshodepine. 


Slike plager kan komme sammen med depresjon, og både legemidler og psykolog kan hjelpe på slike plager, men også beroligende som Sobril. 


Utbrenthet kan også medføre slike symptomer, og da anbefales rehabilitering slik at du kommer deg videre. 


Det er ikke uvanlig med slike plager ved utmattelse, kroppen er sliten og kan gi uklare plager. 


Det synes ikke som du har skadete nerver da undersøkelser av nerver f. eks. til armene var helt normale. Dette er på en måte beroligende. 


Da er det heller mye stresshormoner i kroppen som gir slike plager. 


Jeg ville henvist deg til rehabilitering, der kan du bl. a. få hjelp til tilbakeføring av funksjoner slik det var, men det kan ta tid. Jeg forstår at det er frustrerende, men det tar tid å bygge kroppen tilbake. Lykke til!