Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dårlig søvnkvalitet og aldri uthvilt

Spørsmål

Hei, Jeg snublet over dette innlegget: Min far lider av hodepine. Jeg har akkurat samme problematikken selv. Jeg er 55 år og sliter med å komme gjennom dagene - antagelig på grunn av dårlig søvnkvalitet (bruker Imovane for å få sove) og er ekstremt plaget med trykk/sprenging i hodet på dagtid. Jeg har dårlige og mindre dårlige dager, men det er dessverre mest av de dårlige. Dette gjør det til en evig kamp for å komme gjennom hverdagen og jeg kan merke at det har negative konsekvenser for kognitive funksjoner og hukommelsen.

Jeg sliter nok også med stor grad av indre stress og uro. Samboeren sier jeg gjør mye rart og kaver mye om natten. Pusten fungerer fint, men jeg har noe ''stress'' problematikk om natten og er ofte utslitt når jeg våkner.

Jeg har gått mange runder med legen på dette uten at det kommer noe ut av det. Det virker som om dette er komplekse tverrfaglige problematikker som allmennlegen sliter med å utrede. Vanlige ''søvn, fysioterapeut råd'' fungerer ikke på disse problematikkene.

Jeg mistenker en kobling til vårt naturlige høye stress/uro nivå og lurer på om dette kan ha noe mes høyt kortisolnivå eller andre stressrelaterte kjemiske sammensetninger i kroppen? Det hadde vært fint å fått noen konkrete råd om hva jeg kan spesifikt kan sjekke som kan ha negativ påvirkning på stress og uro?

Intoleransen ser ut til å være nedarvet da min mor har de samme tendensene, men kan vi påvirke dette med kosthold eller tilskudd av noe slag?

Mann 55
Svar

Hei,

Takk for dine spørsmål. Det var leit å høre at du har vansker med å komme gjennom dagen p.g.a. urolig søvn. Sistnevnte kan være en REM-søvnforsyrrelse som vi kan kartlegge med måling om natten og har legemidler for. Så det vil ikke være uvanlig at du er utslitt ved oppvåkning.

Du beskriver trykk i hodet, mange dårlige dager, kognitive plager og hukommelsesvansker som kan relateres til kronisk smerte. Dessuten indre uro.

Spør legen om man kan kartlegge søvn nærmere og om du er kandidat for behandling.

En fysioterapeut vil ha rolle i hodepine behandlingen, spesielt hvis du har stive muskler som gir deg sånne smerter. Høyt stress bør unngås fordi vi vet at høyt kortisolnivå over tid, men også andre stressrelaterte kjemiske forandringer i kroppen ikke er bra for helsen. Vi pleier ikke måle slike responser per i dag, men gir råd om å unngå stress og mestre stress kun opå en positiv måte.

Ellers gjelder sedvanlige sunne kostholdsråd. Det anbefales vitamintilskudd. Jeg håper at dette var avklarende for deg, med ønske om snarlig bedring.