Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Corpus pineale cyster

Spørsmål

Hei Har en sønn på snart 9 år som den senere tid periodevis har vært plaget av kvalme. De siste dagene klager han også over svimmelhet og at synet er litt ekkelt innimellom. Alle disse plagene kommer og går. Han har diagnosen Tourettes, og fikk diagnosen i 2018. Han har lese og skrivevansker, og mulig en ADHD. Under utredning ble det tatt en MR caput som visste en 7mm cyste i corpus pineale. Han har migrene siden 4 års alder, Cirka 1-2 anfall i mnd, men aldri klaget over aura/synsforstyrrelser. Hva tenker du, er det denne cysten som vokser og gir symptomene?

Mann 9
Svar

Hei,

Slike cyster er godartet og varierer i størrelse fra 1 til 4,5 cm i diameter. De inneholder en protein- eller blodholdig væske. Pinealorganet (corpus pineale) er et lite hjerneområde som lager melatonin, som hjelper til med å regulere andre hormoner og opprettholder kroppens døgnrytme. Cysteveggen kan bli opptil 2 mm tykk. Cysten oppdages kan være et tilfeldig funn på MR hos opptil 10% av personer som har gjort en CT-skanning eller MR-undersøkelse. Lignende funn er gjort i barnepopulasjoner (ca 11% forekomst). 

De fleste har ingen symptomer fra en slik cyste. 80% av cystene er mindre enn 10 mm i diameter og vurderes som asymptomatiske. Symptomatiske cyster er ofte større og forekommer oftest hos kvinner i løpet av deres andre tiår av livet. Større cyster er de med en diameter over 15 mm og kan føre til forskjellige nevrologiske symptomer som hodepine, kvalme, oppkast, vannhode, vansker med å se ned, føleforstyrrelser og emosjonelle forstyrrelser. Kirurgisk behandling vurderes vanligvis bare når en cyste gir symptomer. 

Jeg kan i dette tilfellet kun uttale meg på et generelt grunnlag. Det er barnenevrolgen som må ha siste ordet her ettersom jeg ikke har fullstendig historikk. Lykke til!