Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Chiari malformasjon type 1 og syrinx

Spørsmål

Hei! Eg er ein gammal mann som har slitt med ryggen siste 3-4 åra. Det har vore periodevis med isjias og stivhet i korsryggen. Blei Hendvis til mr i januar . Mr bilda viste mulige betennelsesdannelsar i is ledda. Det blei i tillegg gjort eit bibunn av ein syrinx som legen min seier er brei og lang. Var inne til nevrolog no i april, og nevrelogen kunne fortelle meg at eg har Chiari malformasjon type 1 med eit nedsig på . og som bidiagnose har eg ein syrinx i C3 høgde i nakken. Eg er heilt utan syptom på dette og får beskjed om at eg kan leve i 100år utan å få symptom. Dette gjorde at eg fant roen der og då, og eg hadde lite behov for å stille spørsmål. spurte om det var berre å leve som normalt og det var det. Nevrologen har og henvist meg til mr av hjernen som eg skal ta innan ein måne. Når eg så kjem heim begynner eg og google og då blir eg veldig bekymra. Er det slik at ein Syrinx alltid vil vekse seg større og gi syptomer? leser at Chiari blir meir og meir vanleg på grunn av bildediagnostikk og at så mykje som 0,5% av befolkningen kan ha det. Kan og lese at det i 50% av tilfella er kombinert med ein syrinx. Samtidig kan ein lese at ein syrinx er ekstemt sjelden og berre 6 personar per 100 000 har det. Får ikkje tala til å stemme her. Føler meg veldig urolig og redd, og slit med å finne veldig konkret informasjon angåande syrinx. Eg er som sagt symptomfri, men brukar veldig mykje energi og tankar på det her.

Mann 29
Svar

Hei, 

Takk for ditt spørsmål. Jeg forstår at du har hatt problemer med ryggen de siste årene med smerter og stivhet i korsryggen. MR i januar 2021 viste betennelsesforandringer og syrinx. I tillegg er det vist en Chiari malformasjon type 1 og en syrinx i C3-nivå. Dette gir sjeldent symptomer og plager, men hvis det gir plager og symptomer med påvirkning av nerver det så er det mulighet for operasjon. Terskel for å operere på disse stedene inervesystemet er svært høy, og det må være mange nevrologiske plager sådan. Vi pleier å ta kontrollbilder for å vurdere om det er utvikling i dette. 


Det er veldig bra at du er helt uten plager på dette og jeg tviler at du vil utvikle noen plager siden du ikke har fått dem til nå. For disse forandringer i nervesystemet har du nok hatt mesteparten av livet ditt. Jeg er enig med den beskjed om at du kan leve resten av livet utan å få symptomer og plager. Så du kan trygt finne roen der. Du skal leve som normalt videre og som før, men unngå å hoppe og løfte tunge gjenstander. Noen sjeldne ganger kan syrinx bli større og da gi syptomer. Det er helt riktig at Chiari er et vanlig funn på bildediagnostikk og opp til 0,5 - 1,0 % av befolkningen har slike forandringer. Det er også riktig at det er kombinert med syrinx, men de forekommer også separat så derav ulike tall. Hvis disse ufarlige strukturer vokser litt og gir plager så kan man operere dette.  Det er derfor vi pleier å ta kontrollbilder for å se hvordan det utvikler seg over år og det er ikke sikkert at det utvikler seg. Så jeg tror dette er noen gamle funn som ikke vil øke på men pass på å ikke belaste for mye ryggsøylen som jeg skriver over. Lykke til!