Blodpropp og CT

Spørsmål

Hei, jeg har søkt på svar i deres svartjeneste, men finner ikke noe om blodpropp som ikke er synlig på ct.
Jeg er en mann i slutten av 40 årene som har hatt slag, men legene kunne ikke påvise hvor blodproppen satt. Er det slik at en blodpropp kan løse seg opp igjen eller vandre videre slik at når pasienten kommer til scanning så er blodproppen "forsvunnet" ? Jeg fikk blodfortynnende straks jeg kom til legen, noe som man regnet som mulig årsak til at "proppen" hadde løst seg opp relativt raskt. Takknemlig for svar.

Mann, 49 år

Svar

Hei!

En blodpropp er svært sjelden synlig på CT. Hvis det er noe tid siden slaget kan en CT-undersøkelse avsløre et infarktområde i hjernen som er forårsaket av blodproppen, men selve blodproppen vises som regel aldri.

Ut fra det du forteller lurer jeg på om du kanskje ikke har hatt slag, men en TIA. Dette er en tilstand som forårsakes av trange blodårer og kanskje bittesmå blodpropper i små blodkar. Tilstanden arter seg som feks en lammelse som går over i løpet av få timer. Tilstanden kan være et forvarsel om at du kan få slag. Det er vanlig å behandle slike tilstander med blodfortynnende medisiner, men det ligger i selve definisjonen på TIA at det ikke er synlige forandringer på CT.

MR-undersøkelse er mye mer sensitivt for slike forandringer og her vil man kunne påvise både blodpropp og skadet hjernevev.