Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bitt av flått på Sørlandet

Spørsmål

Hei, jeg har blitt bitt av flått ved hoften. Jeg vet ikke når den festet seg, men den må minst ha sittet på i syv timer. Jeg oppdaget den i 15-tiden på mandag. Jeg var på Sørlandet i helgen, men jeg regner med at den festet seg da jeg kledde på meg i dag (den må ha sittet på klærne som jeg hadde med hjem). Det så ikke ut som det var mye blod i "lommen". Det ser ut som jeg fikk fjernet alt. Jeg kan i hvert fall ikke se at noe sitter igjen. Flåtten var tydelig levende da jeg fjernet den. Det er et lite rødt felt på et par millimeter rundt bittet som er litt ømt. Jeg føler meg litt svimmel og er litt øm der den har sittet. Er det noe jeg skal kjenne spesielt etter? Bør jeg gå til lege for å sjekke om jeg har blitt smittet? Hvor store sjanser er det for at jeg har blitt smittet?

Kvinne, 29 år

Svar

Hei! Takk for spørsmålet. Så flott at du la merke til at du ble bitt. På den måten vil du få riktig behandling i tide og unngå de mange alvorlige sykdommer som flåttbitt, hvor overføring av borreliabakterier har funnet sted, fører med seg. Sykdommen kalles da også for Lyme borreliose.
Flåtten må altså ha overført disse bakteriene for at sykdom skal utvikle seg. Heldigvis fører bare en liten andel (maksimalt tre prosent) av flåttbitt til borreliose. Borreliose gir forskjellige symptomer i ulike stadier. Det kan imidlertid føre til alvorlig sykdom i hjernen, hjertet og muskel- og skjelettsystemet.
Derfor er tidlig diagnose så viktig, som i ditt tilfelle. Da kan din lege få gitt deg penicillin, slik at du er trygg på at du ikke får ettersykdommer.
Det aller viktigste du skal sjekke er om det plutselig oppstår et rødt sirkelformet utslett. Det beveger seg raskt som en ring eller jevn rød flate, og kommer vanligvis etter en til to uker etter bittet. Dette er det viktigste symptomet, og vi regner med at rundt to tredjedeler av de som er smittet utvikler utslettet. I tillegg vil noen få feber og litt hovne lymfeknuter.

Sjansen for at du er smittet er i Norge beregnet til rundt to prosent.
Du må ta kontakt med din lege, så vil han følge det opp.
Førstehåndsmiddelet ved behandling av borreliose er vanlig penicillin, men bakterien er følsom mot svært mange antibiotikatyper.

Vanligvis holder det med det karakteristiske utslettet for å kunne stille diagnosen; man behøver ikke å ta en serologisk blodprøve. Disse er heller ikke alltid til å stole på, fordi resultatet ofte er falskt negativt.

Ut fra hva jeg kan lese i brevet ditt, har du gjort alt riktig i forhold til førstehjelp på bittstedet osv.
Ta nå bare kontakt med din lege, så ordner han resten.

Håper dette har vært til hjelp.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-