Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Besvimelse, ruller øyne og kramper. Epilepsi?

Spørsmål

Hei,
Min samboer (30 år) har i løpet av det siste halvannet år hatt 3 omganger med følgende sykdomsforløp:
- Tiltagende mageproblemer (magesmerter, kvalme, svimmelhet, diare)
- Etter ca 1/2-1 døgn starter kraftig oppkast og tilhørende besvimelser med kramper.

Når han svimer av, ruller øynene opp i hodet, nakken går bak og kroppen strammer seg (rykninger, men ikke risting). I tillegg høres det ut som han har pustebesvær (surkling/snorking) og enkelt ganger har han frådet. Disse anfallene har kommet både før, under og etter oppkast, men alltid i forbindelse med det. Selv husker han ikke noe av anfallene, men sier at han enkelte ganger kjenner at skjer noe (følelse av å miste kontroll, hjertebank), men at han ofte ikke merker det på forhånd.

Oppkast kommer enkelte ganger utenom disse anfallene, men da mye mindre voldsomt. Han har aldri besvimt eller hatt slike kramper utenom dette.
De to første gangene han fikk det var vi i utlandet, og vi antok at matforgiftning var årsaken. Den tredje gangen var her hjemme, og han hadde ikke spist noe annet enn vanlig. Vi antar jo det er magevirus ettersom sykdomsforløpet starter med mageproblemer, men hva kan disse anfallene skyldes?

Ettersom han har fått det gjentatte ganger (jeg har ikke blitt syk, og vi har stort sett spist samme mat), kan det være en infeksjon som blusser opp igjen?

Svar

Hei.

Jeg tror ikke dette har noe med mageinfeksjon å gjøre.
Det er ikke utenkelig at det er epileptiske anfall han har hatt. Det kan gi symptomer fra magen også.
Men uansett så er dette med besvimelser, kramper og fråding noe som i aller høyeste grad gir mistanke om epilepsi. Ta derfor snarlig kontakt med fastlegen, som må henvise ham til nevrolog for videre undersøkelser, for å finne ut om dette er epilepsi. Det er jo helt avgjørende å få konstatert eller avkreftet dette, evt få forebyggende medisiner.
Teoretisk så kan jo noe slikt oppstå f.eks. når han kjører bil, hvilket selvfølgelig vil kunne bli livsfarlig for både han og andre. Jeg vil derfor helt klart fraråde ham å kjøre bil inntil dette er helt kartlagt.

Lykke til.