Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Besvimelse hos eldre dame, var det epilepsi?

Spørsmål

Det gjelder min mor på 85. Hun har ved to anledninger med et års mellomrom besvimt – kort og uten stor dramatikk. Begge gangene har vi tilkalt ambulanse, hun ble utredet på hhv Ullevål og Oslo legevakt (MR hodet, EKG med oppfølging).

Konklusjonen var at det var en «vanlig» besvimelse, f.eks. blodtrykksfall. Ikke farlig. Hun har lavt blodtrykk og dermed ofte problemer tidlig på dagen, før hun får litt kaffe og mat. Disse to tilfeller da hun besvimte skjedde på kvelden. Vi vi tolket dem som tegn på at hun er sliten (første gang), forkjølet og med litt feber (andre gang).

Det som var spesielt var et hun ble rar eller «glødende» i øynene, og lagde noen rare dyriske lyder, før hun bare sank langsomt og besvimte. Begge gangene var hun borte i ca 20 sekunder og jeg tror ikke hun var klar over det.

I etterkant husket jeg at hun dagen før den andre «besvimelsesepisoden» hadde noe lignende som ikke gikk helt ut. Hun satt på sengekanten, skulle til å legge seg. Det rare blikket kom, den synkende kroppsstilling og, den gangen, nesten dyrisk ukontrollert gjesping. Men da besvimte hun ikke. Det jeg lurer på er om det kan være epilepsi.

Får eldre mennesker epilepsi. Er det farlig? Blir det dårligere på en eller annen måte etter slike anfall? Kan man forutse, forebygge, medisinere? Hun bor alene. Selv om hun har folk rundt seg og er aktiv nok, er det stor sjanse at hun har opplevde noe lignende før uten at noen var der til å se det.

Kvinne 85

Kvinne 85
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Besvimelse kan ha mange årsaker, alt fra hjertesykdom (rytmesykdom), blodtrykksfall til en nevrologisk årsak, som et epileptisk anfall. Blodtrykksfall er veldig vanlig, det heter ortostatisme og det betyr at blodtrykksrefleks svekkes med alder. Personen som har dette klarer ikke å korrigere for blodtrykksforskjell som oppstår f.eks. fra sittende til stående (i utgangspunktet skal blodtrykket være circa likt i begge posisjoner). Det er litt uvanlig å få epilepsi i hennes alder, men vi sjekker jo dette med EEG. Det kan være farlig dersom hun faller og slår seg kraftig i hodet. Man kan medisinere både ortostatisme (med Florinef) og epilepsi for å forebygge symptomene. Lykke til!