Bekymret for ALS

Spørsmål

Hei igjen Alf. Sist jeg skrev var vel i oktober. Referer til spørsmål og svar i denne linken: https://www.lommelegen.no/psykisk-helse/legesvar/bekymret-for-als/71753588 Jeg klarte som skrever å avstå fra MR den gangen etter at legen på volvat mente jeg ikke trengte verken det eller nevrolog. For hans nevroligiske sjekk av meg normal. Jeg klarte utføre alt han ba meg om. Situasjonen min er noenlunde lik. Jeg har fortsatt mye angst. Kjenner fortsatt på nummenhet i hendene, forbigående smerter her og der, leamus i tommel, bein, rumpe, øyet. Ikke bare på en side av kroppen, men litt rundt omkring. Angsten har gjort meg helt besatt på at NOE må være galt med beinet mitt og jeg har vært overbevist i 5 mnd om at det er ALS. Nevrologen utsatte jeg, men valgte ny time neste uke. Og jeg har aldri vært SÅ full av angst som nå. Alle rundt meg mener jeg ikke bør ta den undersøkelsen heller, at det bare vil trigge angsten som det han på Volvat sa. Vurderer avbestille. Beinet føles fortsatt "rart", men jeg klarer hinke, hoppe og alt annet som legen sjekket meg for i september. Jeg har ikke noe svakhet sånn sett. Men jeg føler (merk; føler) sokken og skoen henger rundt foten på det beinet. At det liksom skal ha blitt tynnere...men når vi måler med målebåndet finner vi ikke avvik noe sted heller, verken jeg eller mannen. Og han ser heller ingen forskjell. Ikke jeg heller når jeg tar bilde... Har jeg blitt helt paranoid og innbilt meg ALS så sterkt at jeg tror jeg føler? Hvordan ville du utredet meg som ikke har muskelsvakhet og klarer utføre alt, men som opplever noen leamus i løpet av dagen her og der på kroppen? Er leamus virkelig normalt ved helseangst? Jeg skjønner at livet er usikkert og du ikke kan garantere meg noe. Men hvordan bli bedre fra dette? Jeg tenker på det hele tiden. Hver dag må jeg måle beina og sjekke at jeg kan gå på tærne osv. Sjekket det i 4 mnd nå. Jeg er så sliten nå....

Kvinne 31
Svar

Hei! Du tolker symptomer og kobler det til ALS. Det har vart snart i 6 måneder. Du opplever ingen muskelsvakhet, men leamus og nummenhet. Det passer ikke med sykdommen. ALS progredierer veldig raskt og iløpet av et halvår ville du opplevd betydelig muskelsvakhet nå. Leamus kan være helt normalt og blir forsterket ved angst og adrenalinpåvirkning. Du plages av en betydelig helseangst ifr tidligere legebesøk og jeg ser det som lite hensiktsmessig med nytt legebesøk og utredning for ALS. Det er viktig at du får hjelp for din angst. Psykolog eller annen tilnærming. jeg håper du forstår hva jeg mener. Fokuset må bort fra jakten på symptomer som passer med denne sykdommen. Det må være målet i behandlingen

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-