Bekymret for ALS

Spørsmål

Hei. Jeg har de siste 5 dagene ca slitt med en del leamus i min venstre pekefinger. Det rykker og napper litt i den og er vel ca 4-7 ganger i løpet av dagen at jeg merker dette. Jeg merker det ikke hvis jeg holder på med noe men heller bare når jeg er i ro. Hjelper litt å tøye ut underarmen. Merker at jeg har noe smerter i underarmen samt at jeg ee mye på telefon og PC. Har en historie med helseangst men lenge siden nå. Men nå har det kommet litt tilbake i form av tanker rundt ALS. Har ikke merker noe subjektive muskelsvinn eller klønete finmekanikk i hånden men altså bare disse leamusene i pekefingeren. Er ganske stresset og engstelig og har d påfølgende også merket leamus litt andre steder i kroppen. Dette er ikke helt ukjent for meg da jeg ofte kan få dette pga stress og angst i perioder. Mitt spørsmål er da: hvor lenge skal jeg se an dette før kontakt med lege? I og med at jeg ikke har merket noe muskelsvakhet eller noe sånt så er jeg litt usikker på om min frykt for ALS er nødvendig? Det virker nesten mer som om venstre underarm samt hånden er overvekt pga telefon bruk og PC. Men kan dette være grunnen til leamus i pekefinger? Som sagt så har også en del av min tidligere helseangst kommet tilbake for fult. Setter pris på alle råd

Mann 35
Svar

Hei! Leamus er veldig vanlig og de fleste opplever det fra tid til annen. Angst/stress eller overdreven bruk av f eks arm kan fremprovosere leamus. Du beskriver ingen andre symptomer på ALS og bekymring for det er helt ubegrunnet. Så sant du ikke opplever noe kraftsvikt eller styringsproblemer/falltendens, ser jeg ingen grunn for vurdering av nevrolog. Det kan allikevel være nyttig å ta det opp med fastlege slik at han kan veilede deg for riktig bruk av muskelgrupper og forebygge kroniske smerter. Fysikalsk behandling vil da stå sentralt. Han vil også kunne hjelpe deg med teknikker mot helseangst