Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Beina sovner så lett

Spørsmål

Hei! Jeg sliter med at musklene i bein og føtter sovner/dovner utrolig fort. Det har blitt verre og verre. Jeg er i fin fysisk form ellers, og trener 3-4 ganger i uken slik at ting virker som normalt. Men jeg våkner stadig av at jeg ligger litt feil og noe "virker" til å være i klem slik at lårene/bein/føtter har sovnet, og noen ganger armer. Men spesielt beina jeg sliter med. Ingen smerter utover at det sovner bort. Eksempelvis kan jeg ikke sitte på toalettet i mer enn 1 minutt før beina helt sovner bort. Det var absolutt ikke som dette tidligere. Hva er det som kan skje her? Kan det være jeg har lave verdier av noe? Mine blodprøver som jeg tok før sommeren så fine ut. Dette har blitt verre og verre det siste halve året og jeg opplever det nå som veldig irriterende. Burde jeg ta en tur til legen? Når jeg sitter "vanlig" på en stol så går det som regel normalt uten at ting sovner.

Mann 29
Svar

Hei.


Det at "beina sover" betyr vanligvis at en nerve som fører ut til den aktuelle kroppsdelen som føles som at den "sover", har vært under en eller annen mekanisk påkjenning, for eksempel det helt typiske vi alle får i foten når vi har sittet med beina i kors for lenge. En kan også kjenne det i hånden om en hviler albuen mot hardt underlag i lang tid sammenhengende, for eksempel et armlene. Det er ikke seg noe entydig tegn på sykdom, og slik du beskriver det, virker det jo som om det har med sittestillinger og mekaniske faktorer å gjøre.  Det er dog påfallende at du får det etter å ha sittet på toalettet i kun ett minutt.

Jeg kan ikke si hvorfor uten å undersøke deg nærmere, så jeg synes at dersom dette vedvarer, kan det være greit med en undersøkelse hos fastlege. Du lurer på om du kan ha lave verdier av noe, altså f.eks. vitaminer, mineraler eller lignende. Det kan gi symptomer fra nervesystemet, men ikke slik som du beskriver, hvor dette så åpenbart henger sammen med kroppsstillinger og mekaniske forhold.

Ha det bra.