Babymotorikk

Spørsmål

Hei. Jeg har en sønn på 11 måneder. I den siste uken har begynt å gjøre noe spesielt med armene sine. Albuene trekkes inn mot kroppen, og håndleddene vris innover og oppover. Jeg er usikker på om han gjør dette med vilje, eller om det er noe som gjør at armer og håndledd trekkes mot kroppen. Armene er ikke slik hele tiden, men gjerne hvis han sitter i spisestolen, når jeg løfter han opp, og også når han ligger på gulvet vrir han håndleddene innover, og kryper noen ganger med håndleddene ned mot gulvet og fingrene vendt oppover. De er ikke helt stive når han gjør det, jeg kan "rette ut" fingrene og håndleddene hans igjen, men han trekker de noen ganger tilbake i samme posisjon, andre ganger ikke.

Han har vært litt treg med å nå "milepælene" sine, så han får oppfølging fra fysioterapeut. Han brukte lang tid på å få hodekontroll, og når han kryper bruker han mest høyre ben, og venstre arm. I det siste har han begynt å bruke begge armene mer nå han kryper, men han bruker begge på en gang, ikke annenhver. Det venstre benet har han bøyd med foten opp mot taket, mens han dytter i fra med den høyre stortåen sin. Han krabber ikke enda, men prøver å trekke seg opp på knærne og står og vugger litt, det har han gjort den siste uka. Han kan ikke stå selv. For 10 dager siden falt han fra knestående stilling og dunket hodet i gulvet. Han gråt umiddelbart etterpå, og etter et par minutter satt han på gulvet og lekte. Jeg ringte legevakt, og fikk beskjed om å følge med på kvalme og trøtthet, men det gå seg ikke i utslag. Vi har vært hos lege noen dager etter, nettopp fordi jeg begynte å legge merke armene hans. Legen sjekket pupiller, og fontanellen, og sa at det var ikke noe som tydet på press inni hodet. Hun mente at hun ville vært mer bekymret ang. armene dersom det kun gjaldt en av de, eller at de var stive og ikke kunne bøyes tilbake i "vanlig posisjon". Hva kan være grunnen til at han gjør dette med armene, eventuelt noe som trekker de inn? Hva bør jeg gjøre videre?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Takk for ditt brev og ditt spørsmål. Du har fått en flott gut som har hatt noe sen motorisk utvikling. I denne alderen er ikke motorikken fullt ut utviklet og dette er ikke uvanlig. Barn er veldig forskjellige, men dette jevner seg ut etter hvert. At albuene av og til trekkes inn mot overkroppen, og at håndleddene vris uten at barnet påvirkes på noen annen måte (for eksempel bevissthetspåvirkning) virker ufarlig. Vi forventer at barnet begynner å krabbe om litt og på sikt stå selv. Det er ingen kliniske tegn til at han skulle ha økt trykk i hodet og dette er beroligende. Vi blir bekymret dersom slike plager melder seg ved vedvarende stivhet eller at en arm ikke kan bøyes tilbake i "null" posisjon. Slik jeg ser det er det ikke noe spesiell grunn til dette. Vi ser dette som følge til at barnet ikke får nok surstoff under fødselen, men det er ingen opplysninger om fødselsskader. I slike tilfeller er følgesymptomer til stede rett etter fødsel. Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-