Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Atypiske migrenanfall?

Spørsmål

Jeg har et sammensatt problem med flere utfordringer, og lagt bak meg en veldig tøff studieperiode. Jeg har slitt med syreproblemer, muskelsmerter, og uro i kroppen. Jeg er ekstremt lyssky, sliter voldsomt med gult lys inne, og merker at det er vanskelig å fokusere, som om øynene ikke jobber sammen. Har også følt at jeg har konstant jetlag, mulig på grunn av at jeg våkner flere ganger om natten.

Jeg har slitt med konstant leamus. Men det som bekymrer meg og skremmer meg, er når jeg får «slags anfall» hvor det bygger seg opp noe som føles at jeg kommer til å besvime hvis jeg ikke legger meg ned umiddelbart. Dette har resultert til to turer til legevakten.

Jeg har hatt tre anfall i løpet halvannen måned. To av dem lignet hverandre, men det tredje var litt annerledes og kortere. Første gang satt jeg og snakket med en person. Synet ble rart, og jeg fikk et trykk rundt nesen, jeg ble raskt dårlig og måtte legge meg raskt ned, og jeg ble nummen i venstre side av hodet med stråling ned til venstre arm.

Andre anfall lignet, men da var det ingen utstråling til armen. Da satt jeg og leste på mobilen, og merket at det ble vanskeligere å fokusere og lese. Så kom trykket rundt nesen, og jeg ble utrolig rar i hodet. Tredje gangen kjente jeg trykk fra nakken og mot hodet, og jeg stivnet i halsen, og det føltes som om jeg skulle besvime. Det var som om noen presser og blokker blodårene i halsen. Dette har jeg aldri hatt før og aldri kjent igjen, og jeg har vært meget urolig i ettertid.

Tiltak: Jeg har tatt MR nakke og hode etter første anfall. Det ble kun funnet skivebukning C5 og C6. ØNH-lege har funnet såre slimhinner og gitt meg Nasonex. Jeg har vært hos optiker, uten at man fant noe galt. Nevrolog sier det kan være atypisk migrene.

Spørsmål: Hva bør jeg gjøre undersøke videre? Er dette psykisk eller kroppslig betinget? Får jeg dårlig blodtilførsel til hjernen? Er det nakken sammen med synet som trigger dette? MR hjerne er fin, men jeg får fortsatt anfall, og engster meg for å få dette mens jeg jobber eller kjører eller lignende.

Mann 38
Svar

Hei.

Det er veldig bra at de ikke har funnet noen tegn til alvorlig sykdom hos deg ved MR av hjernen. Når jeg leser det du skriver, var det første jeg tenkte migrene, og det var før jeg leste at nevrologen også tolket dette som migrene.

Migrene kan ikke påvises med objektive metoder, altså bilder, blodprøver m.v. Diagnosen stilles på symptomene alene. Virkning av migrenemedisin vil også være med å styrke diagnosen.

Her har du altså en situasjon hvor det faktisk er stilt en diagnose, og min second opinion er den samme. Da tenker jeg at det du må gjøre, er å diskutere migrenemedisiner med din fastlege og/eller nevrolog. Det finnes anfallskuperende medisiner som man kan ta så snart som mulig man føler et anfall komme, og da kan anfallet stoppes i beste fall. Noen få mennesker har så hyppig migrene at de trenger forebyggende behandling / medisiner, men det er selvfølgelig alt for tidlig å tenke i de baner for deg, siden du bare har hatt to anfall. Du forteller under tilleggsopplysninger at du har har hatt clusterhodepine tidligere, altså en migrenevariant, og det øker ytterligere sannsynligheten for at dette er migrene.

Jeg tenker videre at så lenge det faktisk er stilt en diagnose her, som absolutt kan være korrekt, så er det riktigere å gå videre med dette som ovenfor foreslått, altså å få medisiner, fremfor å utrede videre, ihvertfall i første omgang. For det er jo det å bli kvitt dette, du ønsker, og den mest sannsynlige løsningen er å få medisiner som kan stoppe slike formodede migreneanfall.

Så til dine konkrete spørsmål:

1. Hva bør jeg gjøre undersøke videre?

Jeg synes som ovenfor forklart, at du heller bør forsøke behandling, enn å fortsette utredninger, når du faktisk har fått stilt en diagnose som absolutt kan være korrekt. Diskuter medisiner mot migrene med fastlege og/eller nevrolog.

2. Er dette psykisk eller kroppslig betinget?

Jeg synes at dette høres mest sannsynlig ut som migrene, og det er jo ikke en psykisk sykdom. Utover kan det selvfølgelig legges til at psykologiske faktorer kan spille en de utroligste puss og produsere nærmest ethvert fysisk følbart symptom, så det er derfor teoretisk sett ikke en umulighet. Men jeg synes som sagt ikke at dette klinger som psykisk forklarbart i første omgang. Forøvrig skal man aldri trekke konklusjoner om psykiske årsaker til fysisk følbare symptomer, før fysisk sykdom har blitt utelukket.

3. Får jeg dårlig blodtilførsel til hjernen?

Hvis det er migrene du har, så skyldes ikke det nedsatt blodforsyning til hjernen. Jeg ser heller ingenting i det du skriver, som tilsier nedsatt blodforsyning til hjernen.

4. Er det nakken sammen med synet som trigger dette?

Igjen har jeg som utgangsgpunkt at dette mest sannsynlig er migrene, og om migrene vet man at det finnes en svært lang rekke potensielle triggere for anfall, og de er individuelle. Hva som kan ha trigget dine sannsynlige migreneanfall vet jeg ikke, men jeg ser ingen holdepunkter for at det er nakke og syn som har trigget dette. Dersom du fortsetter å få migreneanfall, kan en over tid kartlegge mulige utløsende faktorer, ved å skrive hodepinedagbok. Du kan finne maler for dette på nettet eller få en av fastlegen din eller fra nevrolog. Det kan være svært nyttig, for hvis man finner ut hva som utløser migrene, er det naturligvis en god løsning å forsøke å unngå slike faktorer eller situasjoner.

5. MR hjerne er fin, men jeg får fortsatt anfall, og engster meg for å få dette mens jeg jobber eller kjører eller lignende.

Skulle du merke noe under oppseiling mens du kjører, må du naturligvis snarest kjøre inn i siden og stoppe kjøringen, og fortrinnsvis ta migrenemedisiner, dersom du får dette fra legen din, og deretter kontakte noe for å bli hentet. Man har forøvrig ikke lov til å kjøre bil dersom helsetilstanden gjør dette uforsvarlig, og lege forplikter å ta disse forholdene opp med pasienten, om det synes aktuelt.

Jeg håper at rådene og informasjonen her er til nytte for deg, og anbefaler deg sterkt å følge rådet om å ta opp medisiner med fastlege / nevrolog nå, før noe annet.

Lykke til.