Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Atypiske epilepsianfall?

Spørsmål

Hei, spørsmålet gjelder min datter på 15 år. Av og til nekter kroppen hennes å lystre, hun får ikke beveget seg som hun vil. Det varer noen sekunder hver gang og kan skje mange ganger i løpet av en dag og hver dag. Skjer oftere når hun er nervøs. Skjer også med tunga. Dette har vart i flere år. Ofte svimmel og hul/tom etterpå, men ofte svimmel ellers også. Vi har ikke gått til fastlegen fordi vi egentlig ikke tror hun ville funnet ut noe, men tenkte det var verdt å spørre her i tilfelle det finnes noe dette kan være?

Kvinne 15
Svar

Hei.


Dette hørtes merkelig ut, og for å ta konklusjonen først, så synes jeg absolutt at dere skal gå til fastlegen med dette, for å få det utredet.

Mine tanker om mulige årsaker går i to retninger, og begge er mulige:

1) Psykologiske årsaker. Jeg har ingen forutsetninger for å mene eller tro noe om dette i akkurat hennes tilfelle, kun basert på de opplysninger jeg har her, men generelt vil det kunne tenkes å være en årsak.

2) En epilepsivariant, uten bevisstløshet og kramper. Dette finnes, og det kan f.eks. arte seg ved at man "faller vekk" og blir fjern, og det gir ofte symptomer etter at en anfall er over, f.eks. ved trøtthet. Du forteller jo at hun opplever seg svimmel og hul/tom etter anfallene, og det kan være nettopp et slikt "etteranfall"-symptom, som epilepsi er kjent for.

Når denne diagnosen er nevnt, så er det ikke å tolke som at jeg "tror" at hun har det, men det er avgjort en mulighet, ut fra symptombeskrivelsen her, og nettopp derfor synes jeg dere er nødt til å få dette utredet. Si til legen at jeg mistenker det som heter "petit mal" epilepsi eller partiell epilepsi, i motsetning til de typiske grand mal anfall, hvor personen blir bevisstløs, faller, får urinavgang og rykninger. Legen vil da evt henvise henne til nevrolog, hvor hun får satt på elektroder på hodeskallen, hvor hjernebølgene registreres, for å se etter epileptisk aktivitet.


Muligheten for psykologiske forklaringer er ikke aktuell å vurdere før epilepsi er utelukket.


Det er viktig at dere tar tak i dette nå, og jeg håper at informasjon og råd her kan være til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-