Armhulesvette

Spørsmål

Hei!
Jeg plages enormt med armhulesvette, må skifte klær flere ganger om dagen. Dette reduserer livskvaliteten min, jeg kan ikke gå i klær hvor det raskt syns svetteflekker, og jeg tør ikke løfte på armene når andre er tilstede. Fastlegen min, sier at det er nerver som gjør det og at det ikke kan gjøres noe med det. Jeg er ikke plaget med nevrotiske lidelser, så kan ikke forstå hvorfor han begrunner det med det. Men jeg vil så gjerne få hjelp og jeg har hørt at det kan opereres. Er dette mulig? Og hvordan skal jeg gå fram for å få til dette?
Veldig takknemlig for svar!
Mvh Ei som er lei av stoor klesvask hele tiden.

Kvinne, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Jeg skjønner veldig godt at dette er blitt et stort problem for deg, og at det hemmer din livsutfoldelse.
Som vi nok alle har erfart er svette er en normal reaksjon på blant annet kroppslig aktivitet, varme eller sykdom. Svette er en viktig mekanisme for å regulere kroppens temperatur og for å beskytte den mot overoppheting. Hos noen er imidlertid svetteproduksjonen gått helt over styr, slik at det blir en stor plage i det daglige liv.

Når legen din sier at det er nerver som forårsaker den økte svettetendensen, mener han nødvendigvis ikke at du lider av en nevrotisk lidelse. Økt svettetendens kan riktignok i noen tilfeller være knyttet til psykiske problemer, for eksempel sosial angst. Hos andre er økt svette forbundet med en overaktivering av en del av kroppens selvstyrte nervesystem – det såkalte ”sympatiske nervesystemet”. Nervene i det selvstyrte nervesystemet styrer ulike funksjoner i kroppen uten at vi selv har kontroll over det, for eksempel hjerterytme, pust, fordøyelse og svetting. Det sympatiske nervesystemet aktiveres når vi er stresset (fører blant annet til hjertebank, rask pust, svette), mens motstykket – det parasympatiske nervesystemet – er i funksjon når kroppen hviler og er i ro (gir langsommere puls og pust, økt fordøyelse). Hos noen er de normale reguleringsmekanismene for det sympatiske nervesystemet satt ut av spill, slik at dette ”løper løpsk” og gir en konstant stressreaksjon i deler av kroppen. Hvis dette rammer nervene som går til huden, vil det blant annet kunne føre til økt svetting.

For å behandle økt svette er det flere metoder for å gripe an problemet. Det enkleste er å kjøpe en medisinsk deodorant (Cosmica Roll-on, Stop 24 – begge fås kjøpt på apoteket), noe du kanskje allerede har forsøkt. Du kan også prøve med transpirasjonsvann, eventuelt noe som heter ”Aluminiumklorid med heksahydrat 25%; i absolutt alkohol” – du kan kjøpe disse reseptfritt på apoteket. Sistnevnte er det mange som har god erfaring med.

Hvis dette ikke hjelper deg kan neste alternativ være at legen sprøyter inn et medikament (botulinumtoxin) like under huden din i armhulen. Dette virker ved å midlertidig blokkere nervesignalene i de nervene som stimulerer svetteproduksjonen. Mer enn 4 av 5 pasienter oppgir å ha god effekt av dette. Virkningen av en slik injeksjon varer 4-13 måneder, og en må derfor sette nye sprøyter med jevne mellomrom for å vedlikeholde effekten. Ulemper forbundet med dette er at injeksjonene er smertefulle, samt at behandlingen er ganske dyr.

Dersom ingen av de ovennevnte behandlingsmåtene har gitt tilfredsstillende effekt, kan kirurgi være siste utvei. Operasjonen gjøres ved at en kutter av nervene til armhulen som fører til svette. Resultatene av slike inngrep ved underarmssvette er svært gode, og de fleste pasientene opplever en kraftig reduksjon i svettemengden. Du kan lese mer om operasjonen, bivirkninger og hvordan du går fram for å bli vurdert for en slik operasjon i linken øverst på denne siden.

Jeg håper dette har vært til hjelp for deg, og ønsker deg lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-