Ansiktslammelse

Spørsmål

Hei, min søster bor på Kanariøyene og på torsdag våknet hun med lammelser på ene siden av ansiktet. (Øye og munn). Hun er 20 år. Hun var hos lege der nede og han sa at stress var årsaken og at hun måtte trene dette opp igjen selv.Hva kan det være hun har fått og er det ingen behandling for dette? På forhånd takk for svar.

Kvinne, 37 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Din søster har trolig fått en lammelse av en ansiktsnerve, dette kalles Bells parese og er en godartet og ikke helt sjelden nervelammelse, som rammer hyppigst i aldersgruppen 10 til 40 år. Man vet ikke årsaken til denne lammelsen, men den går over av seg selv etter noe tid, de fleste blir normale innen 4-6 uker, men noen har plager i flere måneder. Ca. 15% av pasientene får en vedvarende restsvakhet i denne delen av ansiktsmuskulaturen. Hyppigheten av denne lammelsen er 20 av 100.000.

Det er viktig å beskytte øyet hvis muskulaturen rundt øyet og øyelokk er påvirket, solbriller og eventuelt kunstig tårevæske kan være fornuftig. Forøvrig er det riktig at hun må trene ansiktsmuskulaturen, daglige grimasetreninger foran speilet anbefales.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-