ALS?

Spørsmål

Jeg er en mann på 53 år i relativt god fysisk form vil jeg si. Jeg har i de siste to mnd vært plaget med ufrivillige rykninger/leamus flere forskjellige plasser på kroppen spesielt i armer og bein. Dette kommer og går noe, men er der i mer eller mindre grad hele tiden, spesielt når jeg setter meg ned og slapper av, Dette kan til tider vær veldig plagsomt også psykisk. Jeg har vært hos fastlegen å snakket med han. Han teste muskelstyrke og tok en del tester på meg. Alle blodprøver som er tatt siste året er i topp stand. Han mener det ikke er noe å bekymre seg over og at dette vil gå over. Jeg har ikke svekket eller noen form for lammelser/nummenhet i noen muskler som jeg kan registrere. Går fint uten problemer 8-10 km/ dag uten å bli sliten. Jeg har vært mye stresset på jobb og i familiesituasjon i lang tid og har derfor brukt Stesolid for å slappe av når jeg legger meg på kvelden. Har tatt 5-7 mg i døgnet mer eller mindre i et år. Leste om bivirkninger/abstineser og ser at slike rykninger kan være et resultat av dette bruket. Jeg har trappet ned og seponert denne medisinen for 14 dager siden. Ser nå at det går fint uten. Jeg har lest om ALS og dette har satt seg fast i hodet mitt. Men ser at det står at ALS ledsages eller begynner med muskelsvakhet/lammelser og dette er overhode ikke tilfelle hos meg. Nevnte dette for fastlegen som mente at jeg bare kunne legge vekk denne tanken, han testet musklene mine, disse var sterke og kraftige som han sa. Ville vært takknemlig for et svar, da jeg ikke ønsker å plage legen min med dette, men følge rådet om å vente da han mente at dette vil gå over etter noen tid. Han satte meg opp på ny time i august for ny rutinesjekk. Har jeg noen grunn å være engstelig for dette? Jeg tenket ikke på Stesolidproblematikken da jeg var hos han, dette har jeg lest meg til i ettertid. Snakket også med en farmasøyt som mente det kunne være en sammenheng her i og med at jeg har bruk dette preparatet så pass lenge. Jeg har ikke smerter noen plasser.

Mann 53
Svar

Hei! Du beskriver leamus som et hovedproblem. Det er ikke et uvanlig problem og mange kjenner det i øyelokket. Stress over tid kan også gi leamus. Stesolid bruk også. Dersom dette var ledd i ALS ville du ha merket en progresjon av tap i muskelkraft. Det kommer ganske tidlig. spesielt ustøhet/ falltendens eller at man mister f eks kopp i hånden. Jeg er enig med din fastlege at ALS er helt usannsynlig. jeg forstår godt at dette skaper bekymring, men det høres ikke alvorlig ut og dette vil sannsynligvis være forbigående!