Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Alkohol og hodeskade

Spørsmål

9. september var jeg på en fest, og en hylle veltet og traff meg ganske hardt i bakhodet. Hadde drukket en del, lite fremtredende smerter. Ingen bevissthetstap. Foruten om beruselsen var bevisstheten fin, talen var grei, følte meg helt ok. Ingen hukommelsestap. De rundt meg synes jeg så helt normal ut. Ellers er jeg også helt frisk.
-Søndag, dagen etter, følte meg sliten grunnet festen, rolig dag, tenkte ikke så mye på hodeskaden.
-Mandag, kjente trykk i hodet ved konsentrasjon, eneste symptomet. Klarte ikke skolearbeid. Ringte legevakten, sa jeg hadde hjernerystelse uten hjerneblødning. Tok det helt med ro til 16. sep.
-Lørdag (16. sep), følte meg langt bedre, dro på en fest, men ga økt trykk i hodet etter to øl, dro hjem.
-Tok det helt med ro, null skolearbeid, til neste lørdag (23. sep), følte meg ganske fin, ny fest denne dagen, drakk en del alkohol, ga smertefull hodepine. Mandag-ons, følte meg fin, skolearbeid gikk fint.
-Onsdag (27. sep), fikk en squashball i hodet ved spill. Fikk kun svak hodepine, ga seg dagen etter.
-Lørdag (30. sep), følte meg fin, ny fest, drakk en del her, gikk fint, svak hodepine kun søndagen.
-Man-tors, følte meg helt fin, skole gikk fint.
-Torsdag (5. okt) ny fest, følte meg helt fin, drakk derfor en del, fikk veldig vondt i hodet på slutten av kvelden. Har i etterkant gitt svak hodepine, som så og si har gitt seg nå (4,5 uke etter slaget). Føler meg 99% frisk nå, klarer fint å jobbe med skole og føler meg ellers bra. Jeg har nettopp begynt på et studie, vært mange fester jeg ikke ville miste for å bli kjent med folk. Folk drakk mye på festene.
Jeg lurer på følgende:
-Om jeg føler meg helt klar og fin i hodet, ingen symptomer, kan jeg ha fått varige hjerneskader som kan dukke opp senere?
-Har alkoholbruken min etter hodeskaden vært ufarlig, slik at de midlertidige ettervirkningene av hjernerystelse bare varer lenger?
Er veldig bekymret for at jeg har påført hodet varige skader etter dette, selv om jeg vil føle meg frisk.

Svar

Hei,
Takk for ditt brev. Hodeskade kan være alvorlig og det kan ta lang tid, opptil uker eller måneder før man blir helt bra. Så det er viktig i tiden etter skaden og ikke stimulere øyne for mye, så tv-titting, pc- og mobilbruk bør unngås. Det er bra at du ikke hadde bevissthetstap eller hukommelsestap. Det er helt vanlig å føle seg sliten etter skaden, mange opplever trykk i hodet. Det er for tidlig å si om har fått varige hjerneskader, og man pleier vanligvis ikke få det. Jeg ville frarådet alkohol, hjernen tåler en god del, og jeg tror ikke det har skjedd en skade. Men hjernen er som sagt litt sårbar etter en sånn skade så de anbefales i hvert fall å ta det med ro i 4-5 uker. Jeg forstår at du er bekymret men mest sannsynlig går dette helt fint. Vær tålmodig, det tar tid før alt heler seg. Lykke til!