30-åring med ubehag i hodet

Spørsmål

Hei Jeg har den siste tiden (i 2-3 uker) opplevd ubehag/smerter i hodet. Det er ikke som vanlig hodepine. Smertene er ikke så intense/ubehagelige at jeg blir sengeliggende. Jeg greier fint å være på jobb. Smertene kommer og går, de kan vare i noen timer så blir det borte. Dett gjentar seg flere ganger om dagen. Smerten starter alltid bak venstre øyet og kan bevege seg opp til/bak tinningen. Smerten oppleves som et mildt og konstant trykk/press. Samtidig som disse smertene kommer opplever jeg «øresus». Øresusen er akkurat som om du har vært på konsert med høy musikk. Videre ved smertene kan jeg også oppleve litt fuktige øyer og blikket kan bli litt slørete som om du er trøtt. Jeg har også den siste tiden, siden nyttår, hatt en del leamus på venstre øye. Nesten daglig. Har også en kollega som har kommentert at han har lagt merke til det venstre øyet mitt med leamus og at jeg tar meg mye til det øyet. Tilleggsinformasjon: I januar i år var jeg på fly i Norge, ca 1 times flytur. Etter ca 20 min i luften opplevde jeg disse smertene og ubehaget for første gang. Fikk også veldig dotter i ørene og klarte ikke å utligne trykket. Det var først etter ca 1 time etter flyturen smerten og dottene i ørene ble borte. Så merket jeg ikke noe mer til dette før for ca 2-3 uker siden.

Mann 30
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Du opplever periodevis ubehag i hodet (karakteriseres ikke som vanlig hodverk), men klarer å være på være på jobb. Smerten er lokalisert til bak øyet og kan stråle til tinningen. Du karakteriserer den som et konstant trykk eller press. Dessuten ledsages den av «øresus», fuktige øyer og slørete syn. (I tillegg leamus på øye.) Det kan høres ut som en spenningshodepine som er den vanligste typen hodepine. 


Denne typen hodepine kan forårsake milde til intense smerter bak øynene samt i hodet og nakken. Det kan beskrives "som et stramt trykkende bånd". De fleste pasientene har periodevis ubehag i hodet, alt fra en eller to ganger per måned til flere ganger. Noen har det som en kronisk plage. Den kan skyldes muskelsammentrekninger i hode- og nakkeregionene som igjen kan være forårsaket av ulike faktorer.


F. eks. noen får spenningshodepine etter å ha sett på en dataskjerm i lengre tid, etter å ha kjørt lengre avstander, etter flyreise, ved kulde, etter mye alkohol, ved andre typer øyebelastninger, ved tørre øyne, etter en forkjølelse, influensa eller en bihulebetennelse, ved inntak av for mye koffein, stress, redusert vanninntak, mangel på søvn etc. Leamus på øyet er oftest et stressysmptom. 


Symptomer er som sagt trykkende smerter i øyet og hodet, trykk i pannen, ømhet i pannen og i hodebunnen. Smertene er vanligvis milde eller moderate, men kan også være intense - ved intense smerter kan vi noen ganger forveksle din hodepine type med migrene som forårsaker bankende eller pulserende smerter på en eller begge sider av hodet. Imidlertid har ikke spenningshodepine kvalme og oppkast, som er vanlig ved migrene. De fleste migrenepasienter kan ikke fortsette med hverdagsaktiviteter ved et migrene anfall (de må hvile). I sjeldne tilfeller kan en spenningshodepine føre til følsomhet for lys og høye lyder, som er vanlig ved migrene.


Noen ganger tar vi bilder ved nyoppstått langvarig hodepine (bl.a. for å ikke overse bihulebetennelser). Dette avhenger av den kliniske undersøkelsen.

Cluster hodepine er en type med tre eller fire korte anfall med smertefull hodepine. Den kan vare fra 15 minutter til over en time. Pasientene beskriver skjærende eller sprengende smerter vanligvis bak det ene øyet, dessuten kan man få røde og hovne øyne, tåreflod, nesetetthet, neserenning, svetting i pannen, men det høres ikke slik ut. Såkalte "airplane headaches" pleier forsvinne etter at man har landet.


Jeg ville anbefalt at du øker vanninntaket, vurdere hvor mye søvn du får (mangel på søvn kan føre til spenningshodepine). Sørg for å ikke hoppe over måltider (kan også utløse hodepine). Hvis ingenting av dette fungerer, kan du forsøke for eksempel ibuprofen 400 mg for å bli kvitt smerten, men disse midler bør imidlertid bare brukes av og til. Lykke til!



Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-