Glasgow Coma Scale (GCS) er et verktøy for helsepersonell for å vurdere bevissthetsnivå og alvorlighet ved hodeskader.
GLASGOW COMA SCALE (GCS): Viktig verktøy for helsepersonell for å vurdere bevissthetsnivå og hodeskader. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Vis mer
Friederike Rieger, lege
Publisert Sist oppdatert
Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.
PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.
Glasgow Coma Scale er et scoringssystem for å vurdere bevissthetsnivå for pasienter. Det er vanligst å bruke dette ved nevrologiske sykdommer og ved hodetraumer. Det er leger og annet helsepersonell med opplæring i metoden som benytter Glasgow Coma Scale.
Glasgow Coma Scale er også kjent under navnet Glasgow Coma Score, og blir ofte forkortet GCS.
Glasgow Coma Scale vurderer pasientens bevegelsesfunksjon, verbal funksjon og øyeåpning.
Reaksjon
Poeng
Øyeåpning
spontan
4
ved tilsnakk
3
ved smerter
2
ingen
1
Best verbalt svar
orientert (tid, sted, person)
5
forvirret
4
enkelte (inadekvate) ord
3
uforståelige lyder
2
Ingen
1
Best bevegelsesfunksjon
utfører målrettet bevegelse på kommando
6
beveger seg bort fra lokalisert smerter
5
trekker seg generelt unna smerter
4
fleksjon (bøyer)
3
ekstensjon (strekker)
2
ingen
1
Den maksimal oppnåelig poeng-skåre i Glasgow Coma Scale er 15 poeng. Etter å ha regnet ut pasientens poeng-skåre brukes det Head-Injury-Severity-Scale (HISS) til å fastslå alvorlighetsgraden av hodeskaden:
GCS-poeng
bevissthetstap
andre symptomer
alvorlighetsgrad
15
ingen
ingen
minimal
14-15
mindre enn 5 minutter
amnesi, redusert hukommelse eller redusert reaksjonsevne
Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.
Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.
Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.
Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi
bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene
våre.