Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Senfølger etter hjerneslag

Spørsmål

Hei, min mann har slitt med dette i over to år:
Muskelsmerter i bena, særlig lårene på fremsiden. Dårlig balanse. Ustø gange, sviktende kontroll over bena. Mye smerter i korsryggen. Kan gå med rullator vel 100 meter, må da hvile. Parkinsonisme-skjelving i den ene armen.
Han er karsyk og bypass-operert i 1991. Hjerneslag to ganger, i 2004 og 2010. Innsatt stent i lysken 2005.
Han har vært undersøkt av nevrolog. Og kardiolog flere ganger. Og justert stentet på Rikshospitalet februar i år. Fått behandling av fysioterapeut og kiropraktiker. Har hatt opphold i vår på Sørlandets rehab.senter Eiken, 3 uker. Gjør egentrening. Men, det blir ikke bedre, snarere tvert imot.
Nevrologen sier at det ikke er Parkinson og at det ikke er noe i veien med nervesystemet.
DE FINNER INGEN TING!
Da spør jeg deg: hva kan det være, doktor?? Og hva kan hjelpe ham?

Svar

Hei.

Du spør om hva dette kan skyldes, og hva som kan hjelpe ham.

Uten å undersøke ham, kan jeg dessverre bare gjette, men mine klare mistanker går i retning av at det kan være senskader etter hans to hjerneslag.
Et hjerneslag gir pr definisjon permanente skader, f.eks. lammelser, nedsatt førlighet, dårlig balanse m.v., i motsetning til "drypp" som bare gir midlertidig funksjonsnedsettelse.

Jeg kan vel trekke det så langt som å si at det er svært sannsynlig at det er senskader av hjerneslag han sliter med, og hvis det er det, så er det ikke korrekt at det "ikke er noe i veien med nervesystemet", slik du har blitt fortalt. Enhver nevrolog vet også at hjerneslag gir skader i nervesystemet, så her er nok en misforståelse av noe slag eller et kommunikasjonsproblem ute og går her.

Hvis jeg var dere, så ville jeg spurt hans fastlege rett ut om ikke dette jeg her tenker og foreslår som sannsynlig diagnose, er korrekt. Jeg gjetter på at dere vil få dette bekreftet.

Men han har nok flere helseproblemer på samme tid, og da tenker jeg bl.a. på hans smerter i korsryggen og hans sykdom i blodårene (åreforkalkning / innsnevringer). Smerter i korsryggen kan ha svært mange slags årsaker, f.eks. muskulært eller slitasje hos eldre mennesker.
Ta opp også dette med fastlegen, som ganske sikkert kan gi dere en forklaring på dette også.

Alt i alt så har jeg en klar følelse at dette neppe er et så uklart som det dere har fått forståelsen av, og jeg er ganske sikker på at det handler om at dere må få grundig og forståelig informasjon fra hans fastlege om alle forhold dere lurer på om hans helse.

Mitt gode råd er da at han / dere oppsøker fastlegen hans, og tar med en liste over alle spørsmål dere lurer på, og får svar på dette.
Ta også med en utskrift av spørsmål og svar her på Lommelegen, til fastlegens orientering, for da fremkommer det tydelig hva dere sliter med av manglende informasjon om hans helseproblemer.

Når det gjelder ditt spørsmål om hva som kan gjøres, avhenger det fullstendig av diagnosen(e). Enhver tilstand har sin behandling, og når jeg ikke vet noe sikkert om diagnoser fordi jeg ikke kan undersøke ham eller lese hans journal, så kan jeg heller ikke anbefale noen spesifikk behandling.

Men hvis det er senfølger av hjerneslag, så er opptrening det viktigste.

Diskuter også dette med fastlegen hans, som vil kunne være mer konkret om hva slags behandling han vil kunne ha nytte av, siden han/hun vil vite hva diagnosen(e) er.

Jeg håper dere fikk svar på noe av det dere lurte på her, og jeg håper fremfor alt at dere følger mine råd om hvordan dere skal komme videre med dette.

Lykke til og ha det bra.