Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Karnøste i hjernen.

Spørsmål

Jente 34 år,fikk for 1 år siden påvist karmalformasjon(karnøste) på 3x2,6 cm i frontpartiet i hodet,etter 2 stk krampeanf/epilepsi.Går nå på Lamictal,epilepsmed.Nå er jeg livredd,etter å ha hørt at med dette karnøste,er det nesten 100% sikkert at jeg får et hjerneslag/blødning...Er dette virkelig sant??Er karnøsten STORT???

Kvinne, 34 år

Svar

Hei.

Det finnes flere typer misdannelser (malformasjoner) av blodårene i hjernen. Den vanligste av disse er den såkalte "arteriovenøse malformasjon". Ut fra din beskrivelse høres det ut som om det er en slik malformasjon du har, men jeg kan ikke vite dette sikkert uten å ha sett dine papirer eller røntgenbilder (fastlegen din vet helt sikkert dette).

Arteriovenøse malformasjoner (heretter kalt AVM) er medfødte, og er misdannelser i blodårene som fører til at blodet i en pulsåre (arterie) strømmer direkte og med høyt trykk over i en vene, isteden for å ta veien om de små, små årenene som forsyner cellene med blod. De fleste AVM blir oppdaget enten i det de blør (gir en hjerneblødning), eller ved at de gir epileptiske anfall (som i ditt tilfelle), ELLER helt tilfeldig ved en røntgenundersøkelse av annen årsak. Epilepsien som kan oppstå på grunn av AVM lar seg som regel kontrollere ved hjelp av epilepsimedisiner slik du har fått.

Det er IKKE sant at alle AVM fører til hjerneblødning. Faktisk er det ikke helt godt kartlagt hvor stor risikoen for hjerneblødning fra en ubehandlet AVM er. Etter hva man vet i dag regner man imidlertid med en gjennomsnittlig blødningsrisiko på omtrent 2-3% per år fra AVMer som ikke er behandlet, men dette er selvsagt avhengig av både type, størrelse og beliggenhet.

Du spør også om ditt karnøste er spesielt stort. Jeg har ikke skikkelige tall for gjennomsnittsstørrelse, men i en nylig publisert undersøkelse fra Kina med over 2 000 pasienter med AVM varierer størrelsen mellom 1 og 9 cm. I en annen stor studie fra USA med omtrent 500 pasienter var gjennomsnittsstørrelsen omtrent som ditt karnøste.

I prinsippet finnes det imidlertid flere behandlingsmuligheter. Felles for alle behandlingene er at man forsøker å stoppe blodtilførselen til karnøstet. Den tradisjonelle metoden er å operere vekk karnøstet ved en hjerneoperasjon. Der dette lykkes er prognosen som regel god for at ikke dette kommer igjen. Ikke alle AVM lar seg imidlertid operere. En annen behandlingsmulighet er å forsøke å lukke karnøstet ved hjelp av et kateter som føres opp til området gjennom blodårene. Ofte brukes denne teknikken forut for en vanlig AVM-operasjon. En tredje behandlingsmulighet er å bestråle karnøstet med helt presis bestråling. Dette kalles strålekniv eller gammakniv. I Norge skje slik stråling kun ved Haukeland sykehus. For de AVM som egner seg for bestråling er også prognosen svært god.

Jeg vet ikke om det er planlagt noen behandling av ditt karnøste. Beslutningen om slik behandling er høyspesialisert medisin, og er helt avhengig av en lang rekke faktorer som det vil føre for langt å gå inn på her. Dersom du er utredet ved en nevrologisk eller nevrokirurgisk avdeling i Norge, er jeg imidlertid helt sikker på at det er gjort en grundig vurdering av dette, og at den strategien som er valgt i ditt tilfelle er den som er vurdert til å medføre absolutt minst mulig risiko for deg.

Som du skjønner: Ingen kan ta fra deg den usikkerheten det medfører å vite at dette KAN blø. Imidlertid kan jeg helt klart berolige deg med at risikoen for dette er mindre enn du har "har hørt", OG jeg kan berolige med at jeg er sikker på at man ved utredningen på nevrologisk eller nevrokirurgisk avdeling har valgt den strategien som medfører den minste tenkbare risiko for dette i akkurat ditt tilfelle.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-