Kan jeg bruke østrogenpiller når mistanke om migrene med aura

Spørsmål

Hei, jeg har tidligere brukt p-piller og tanken var å begynne med dette igjen nå. Det er nå et par år siden sist jeg har brukt et prevensjonsmiddel (annet enn kondom). Jeg har fått "Yaz" (0,02 mg/3 mg) på resept fra en vikarlege, da fastlegen min er sykemeldt, og jeg ser nå at denne typen p-piller har et litt mer omfattende pakningsvedlegg en det merket jeg har brukt tidligere. Jeg har ikke hatt blodpropp, ingen i familien har historie med det, og blodtrykket mitt er fint, men så står det at jeg skal ta kontakt med legen og ikke bruke Yaz dersom jeg har: - migrene med aura. Dette har jeg i perioder og jeg opplever da forstyrrelser i og tap av synsfelt i et par/tre timer, men jeg får ingen hodepine. Dette har jeg aldri utredet med lege, har kun sjekket med øyelege at det ikke er noe galt med øynene. - lider av depresjon. Jeg har i perioder en lettere grad av depresjon. Jeg tar ingen medisin for dette. Jeg ringte inn til legekontoret for å snakke med legen, men da han ikke var tilgjengelig snakket jeg med helseresepsjonisten over telefonen, og hun fortalte at alle typer medisiner har bivirkninger og at jeg bare måtte begynne på de og se. Da det står såpass tydelig i pakningavedlegget at jeg ikke skal bruke p-pillene og heller ta kontakt med lege for å drøfte andre former for prevensjon dersom jeg har noen av de nevnte tilstandene, ble jeg usikker. Kan jeg bruke pillene? Burde jeg ta noen tester før jeg evt. starter på de, eller burde jeg bytte til en annen type p-piller? Takk på forhånd.

Kvinne 27

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Kvinner som har migrene uten aura og ingen andre risikofaktorer for hjerneslag og blodpropper kan bruke prevensjonspiller med lav dose østrogen (mindre enn 50 mcg). Kvinner som har migrene med aura bør generelt oppfordres til å slutte å røyke, kontrollere blodtrykket og bruke en alternativ prevensjonsmetode, f. eks. kondomer. Det er derfor riktig at du ikke bør bruke Yaz siden det er mistanke om migrene med aura for å være 100% sikker. Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn