Hjerneslag og fysisk aktivitet

Spørsmål

Ble innlagt 18 mai hvor det ble påvist en blodpropp i relasjon til balansenerven. Hadde følgende symptomer: svimmelhet, hodepine (høyresidig), lammelse i huden på hele venstre side av kroppen og høyre side av ansikt. Musklene i ansikt og på kropp fungerte normalt. Normale reflekser. Bevissthetstap på innleggelsesdato.
Etter utredning ble langvarig bruk av p-piller utnevnt som den mest sannsynlige årsak til blodproppen.
Er nå sykemeldt ut juni + inndratt førerkort i samme tidsrom.
Symptomer nå: pulserende hodepine (kan til tider være kraftig) og litt svimmelhet innimellom. Ellers er de andre overnevnte symptomer forsvunnet.

Det jeg vil vite nå er hvor skadelig det er for meg med fysisk aktivitet. Før hjerneslaget var jeg i bra fysisk form dvs gikk på fjellet hver dag. Dette er noe jeg savner sterkt og brenner for å ta opp igjen.
Kan dette på noen måte være farlig for meg evt kunne utløse et nytt hjerneslag?
Vil du fortelle meg hvordan jeg skal angripe dette??

Relevante sykdommer/medisiner: Sygdommer:astma
Aktuelt:hjerneslag dvs blodpropp
Medisiner:astmamedisin, albyl-e og remeron 30 mg x 1

Kvinne, 39 år

Svar

Hei.

Hjerneslag hos så unge mennesker som deg er heldigvis sjeldent. Ut fra de opplysningene du gir ser det ut som om du tross alt har vært heldig og kommet gjennom det med potensiale for en relativt uendret livskvalitet. Jeg går i det nedenstående ut fra at du er grundig utredet med tanke på årsaker, og at du har hatt et vanlig hjerneinfarkt på grunn av tilstopping av en pulsåre i hodet, uten funn av spesielle risikofaktorer eller omstendigheter utover de du nevner.

Etter at sykmeldingsperioden er utløpt burde det da ikke være noen som helst grunn til å være spesielt forsiktig med fysisk aktivitet. Tvert imot tyder all tilgjengelig forskning omkring hjerneslagsforebygging at regelmessig fysisk aktivitet er et ubetinget gode for å unngå nye hjerneslag. Fysisk aktivitet, for eksempel i form av regelmessige fjellturer som i ditt tilfelle, nedsetter kolesterol og bedrer fettprofilen i blodet, det virker forebyggende mot overvekt og sukkersyke og det nedsetter blodtrykket. Alt dette er kjente risikofaktorer for hjerneslagsykdommer. Regelmessig trening forbedrer dessuten din generelle fysiske kapasitet, og setter deg dermed bedre i stand til å takle de ettervirkninger av slaget som du fortsatt sliter litt med.

Når du nå er grundig utredet og har begynt på Albyl-E i tillegg til å fortsette å trene regelmessig, vil sjansen for nye hjerneslag statistisk sett sannsynligvis være liten. I alle fall bør den som du skjønner ikke fraholde deg fra å fortsette å være fysisk aktiv, tvert imot.

Fortsatt god bedring !