Har jeg hjernesvulst?

Spørsmål

Hei! Det er noe som har plaget meg i ett års tid nå. Er plaget med at hvis jeg gjør skal en plutselig aktivitet med litt intensitet, så får jeg en plutselig trykkende, dunkende smertefornemmelse i hodet og halsen. Føles ut som om blodttykket er så høyt i hodet at det nesten eksploderer. Går over når pulsen går ned, men er litt redd for å få hjerneslag hvert øyeblikk når det står på som værst. Er veldig hypokonder for hjernesvulst. Innbiller meg at jeg har symptomer på det, og siden jeg har blitt plaget av angst det siste året, tenker jeg "enn hvis det er en hjernesvulst?" Kan også noen ganger føle meg slapp i knær og lår muskler, uten noen spesiell grunn. Går på Cipramil, men vet ikke helt om de hjelper ennå. Har tatt dem i to måneder.
Har jeg hjernesvulst? og kan det gi angst? Er ikke plaget med kvalme eller noe slikt. noen dager har jeg dessuten lett hodepine bak høyreøye, men som kan bre seg til pannen. den er ikke noe intens, men allikevel plagsom, og varer mer eller mindre hele dagen. Kan dessuten se stjerner noen ganger i synsfeltet. Det forsvinner kjapt, men blir litt redd allikevel. Røyker ikke, men er litt overvektig. På mamma sin side er det veldig mye migrene i familien. Mamma er veldig plaget. Er også plaget med at når jeg våkner, så har jeg liksom vondt i lungene og brystet, akkurat som jeg ikke har fått pustet ordentlig i løpet av natten. Hva kan feile meg? Er livredd for hjernesvulst!

Relevante sykdommer/medisiner: Hjernesvulst?

Kvinne, 18 år

Svar

Hei!

Når man først begynner å engste seg for en alvorlig diagnose, kan en slik tanke ta helt overhånd og gjøre at man tolker alle ting man kjenner som tegn på kreft eller andre alvorlige diagnoser.

Statistisk sett er hjernesvulst så sjelden hos en 18-åring at jeg med stor sikkerhet kan si at du neppe har slik sykdom. En teoretisk mulighet er selvfølgelig tilstede, men angst er ikke et symptom på hjernesvulst.

Det vanligste symptomet på hjernesvulst vil være nevrologiske utfall, dvs tap av kraft eller styring av en arm eller fot, kanskje personlighetsforandring og morgenhodepine og kvalme som vedvarer eller øker på.

Jeg synes symptomene dine har mer preg av angst og ikke typisk for hjernesvulst.

Jeg må ta et lite forbehold; det er vanskelig å stille diagnoser over internett - og hvis du ikke blir kvitt plagene dine kan du snakke emd legen din om dette. En CT av hodet er raskt å ta og vil kunne avkrefte svulst-mistanken. Imidlertid er det ikke riktig å gjøre en slik undersøkelse hvis det ikke er reelle symptomer som gir berettiget mistanke om svulst.

Håper dette kan berolige deg noe.