Hallusinasjoner: årsak?

Spørsmål

Hei. min svigermor på 87 år har hatt et hjerteinfarkt for et år siden. Etter denne hendelsen har hun begynt å se skygger / mennesker / ting og mennesker inne i bilder rører på seg. Det er de samme historiene som gjentar seg. Tenker at hun har begynt å "rote med hodet" men er klikkende klar på det hun forteller og en veldig oppadgående dame. Har bodd i 4 etasje og fortsatt gjør med stolheis nå,i alle år. Da tenker vi kan det være disse medisinene som spiller henne et puss ?? Hun tar disse medisinene 1 stk. levaxin 5 mg. morgen, 1 stk. albyle 75 mg. morgen, 1 stk. Metoprolol Sandoz 50 mg. Kveld: 1 stk. Simvastatin Aurobindo 40 mg, 1 stk. Metoprolol Sandoz 25 mg. Nitromex resoribl tas ved behov - kan bli en om dagen. hun er operert for grå stær på et øye og mulig må ta det andre som hun også har grønn stær i tillegg. Det ene øyet som drypper hun med cossopt. Har lenge i mange år klaget på svimmelhet og fortsatt er. Håper dere kan komme med en fornuftig forklaring. Hennes lege mener at det ikke er noen slike bivirkninger :) Hilsen svigerdatter.

Kvinne, 87 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det kan altså høres ut som at din svigermor har hallusinasjoner eller vrangforestillinger, og du lurer på årsaken.
Det er meget riktig av deg å stille spørsmål ved om det kan være medikamentbivirkninger.
Det er et spørsmål man alltid skal stille seg i sammenhenger som dette, og især når det gjelder eldre mennesker som bruker flere medisiner samtidig.

Jeg kan selvfølgelig ikke gi deg noen konkret bekreftelse på at det er bivirkninger som er årsaken her, men jeg kan gi deg en generell bekreftelse på at det er fullt mulig.

Den eneste måten å finne ut om et symptom kan være et bivirkning, er å kutte ut det medikamentet man mistenker, for så å se om det uønskede symptomer (her hallusinasjonene) forsvinner. Da vil man få ett av to svar:
1) Symptomene forsvinner. Da er det meget sannsynlig at det var en bivirkning. Hvis symptomene kommer tilbake dersom man lar pasienten bruke medikamentet igjen, har man tilnærmet "bevist" at det var årsaken.
Hvis dette er tilfelle, kan vedkommende selvfølgelig ikke bruke medikamentet, hvis bivirkningen er alvorlig nok, og hallusinasjoner er i aller høyeste grad en alvorlig bivirkning som tilsier at pasienten ikke kan bruke aktuelle medisin.
2) Symptomene forsvinner ikke. Da er det ikke en bivirkning av aktuelle medikament. Da må legen se etter andre årsaker, f.eks. prøve å kutte ut et annet medikament man evt har mistanke til.

Der finnes imidlertid svært mange andre mulige årsaker til din svigermors symptomer, og dette må hennes lege naturlig nok utrede henne svært grundig for. Det kan jo f.eks. være noe hun kan behandles for, og tar man det i betraktning, vil det jo være uhørt å la et menneske ha slike symptomer, uten å gi vedkommende mulighet til behandling for å bli kvitt det.
Nedsatt blodsirkulasjon i hjernen er en mulighet. Mange "mikroinfarkter" i hjernen kan man tenke seg. Evt et større hjerneslag som har gitt dette som senvirkning. CT av hodet er viktig.
B12-mangel er ikke uvanlig i hennes aldersgruppe, og det kan forårsake slike symptomer. Feildosering av Levaxin må utelukkes. Det gjøres vha blodprøver.
Det kan også være et tegn på begynnende demens.
Listen over mulige årsaker er meget lang, og hennes lege vil med sikkerhet ha fullstendig oversikt over teoretisk mulige årsaker og sykdommer, som hun bør utredes over.
Jeg vet ikke hvorfor hennes lege mener det ikke kan være bivirkninger. Har du spurt om det? Isåfall må legen imidlertid utrede henne grundig som ovenfor forklart, slik at en faktisk årsak kan påvises.
For der er selvfølgelig en årsak.

Håper at du (og især din svigermor) vil ha nytte av svaret. Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-