Koma

Det er ikke mulig å vekke en som ligger i koma. Det er mange grunner til at noen havner i koma, men felles er at hjernen er skadet på en eller annen måte.

Artikkelen er hentet fra boken "Kan røde hunder få ørebetennelse?" - en bok om helse og sykdommer for barn og unge.

Hva er koma?
Koma betyr dyp bevisstløshet. Det er ikke mulig å vekke en som ligger i koma. Ved koma er hjernen skadet.

Årsaken til koma kan være:

  • mangel på oksygen
  • dårlig regulert sukkersyke
  • forgiftning
  • hjerneslag
  • hjertebetennelse eller
  • en hodeskade

Mangel på oksygen
Det finnes mange årsaker til oksygenmangel. For eksempel kan hjertet ha stoppet hos en person, men begynt å slå igjen etter gjenoppliving. Oksygenmangel kan skyldes drukning eller kvelning. Forgiftning med
karbonmonoksid, som det er mye av i eksos, fører til oksygenmangel, fordi det tar opp plassen til oksygenet i de røde blodcellene.

Hjernen er den delen av kroppen som fortest tar skade av oksygenmangel. Så selv om hjertet, lever og nyrer klarer seg bra, kan hjernen være så skadet av oksygenmangelen at man blir komatøs.

Sukkersyke
Koma kan også skyldes for lite eller for mye sukker i blodet. Hjernen må ha sukker for å fungere.

I tarmen kommer sukkeret fra maten vi spiser inn i blodet. Har vi spist noe med sukker i, blir det fort mer sukker i blodet (blodsukker). Når det skjer, lager bukspyttkjertelen insulin med en gang. Insulinets oppgave er å frakte sukker fra blodet, gjennom celleveggene og inn i alle cellene i kroppen. Vi er avhengige av at det er passelig mye sukker i blodet hele tiden. Det er verken bra å ha for lite eller for mye sukker i blodet. Hvis det er lenge siden vi har spist, vil kroppen forsyne seg av sukkerlageret som ligger i leveren for at blodsukkeret ikke skal bli for lavt.

Hos personer med sukkersyke er reguleringen av blodsukkeret forstyrret. De fleste med sukkersyke må ta sprøyter med insulin eller spesielle tabletter for at sukkeret skal komme fra maten og over i cellene. Hvis en person med sukkersyke har tatt for lite eller for mye medisiner i forhold til behovet, blir blodsukkeret for høyt eller for lavt.

Blir det lite sukker i blodet, får ikke hjernecellene sin nødvendig næring. De kan skades og dø.

Blir det for mye sukker i blodet, blir kroppen veldig uttørret. Det kommer av at blodet inneholder så mye sukker at noe kommer over i urinen (hos en frisk person er det ikke sukker i urinen). Sukkeret i urinen trekker vann til seg, og det blir altfor mye urin. Kroppen mister vann. Hjernecellene blir tørre og man blir sløv eller komatøs. I tillegg blir blodet for surt. Det skyldes tull i fettstoffskiftet som også oppstår når noen har sukkersyke som ikke behandles. Surt blod fører til sløvhet eller koma.

Hvis noen med sukkersyke blir bevisstløse, må de ha legehjelp fort. Da får de enten insulin eller sukker i en sprøyte, slik at blodsukkeret blir normalt. Alt ettersom de har for høyt eller for lavt blodsukker.

Forgiftning
En overdose med medisiner eller narkotika kan være årsak til koma. Kanskje ville den bevisstløse ta livet sitt, men det kan også være at de har tatt for mye av stoffet ved en feil, eller at de plutselig tåler mindre av det enn de var klar over.

En sjelden gang kan koma skyldes at leveren eller nyrene har sluttet å virke. Da blir ikke blodet renset for giftige stoffer, og når blodet kommer til hjernen, gjør giftstoffene skade.

Hjernen hovner opp
Hjerneslag, eller hjernebetennelse, kan få hjernen til å hovne opp. Hjernen blir tung og våt, og får nesten ikke plass i hodeskallen. Det blir trykk på hjernen. En slik hjerne fungerer dårlig. Det kalles hjerneødem, og det kan føre til koma.

Hodeskade
Hode kan skades så kraftig i en ulykke at hjernen blir alvorlig skadet. Den forulykkede kan bli komatøs.

Hvordan går det med en komatøs?Som du ser, er det mange grunner til koma. Avhengig av hvilken sykdom som ligger bak, og størrelsen på hjerneskaden, kan en person i koma enten våkne opp igjen, eller bli dårligere og dø. Noen blir liggende i koma veldig lenge. Da minker sjansen for at de kan våkne opp igjen.

En komatøs lever fordi han får næring gjennom en slange ned i magen, og væske gjennom en nål rett inn i blodet.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Mirza Jusufovic NEVROLOGI
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Shehzad Ali
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-