Halvsidig ansiktslammelse

Medisinsk betegnelse: facialisparese.

Årsaker Sykdom i hjernen,
for eksempel hjerneslag eller hjernesvulst.

Sykdom eller skade på facialisnerven.
Vi har to facialisnerver som går fra hjernen til ansiktsmusklene, én på hver side. Hvis en av dem settes ut av funksjon, blir halvparten av ansiktet lammet. I de fleste tilfellene er det ingen påviselig årsak til at dette skjer, og lammelsen kalles da idiopatisk (uten kjent årsak). Mange av dem som har idiopatisk ansiktslammelse, blir helt bra. Utsiktene til å bli bra er aller best hvis du er ung. Facialisnervene kan også skades av borreliose etter flåttbitt, ved Guillain-Barré-syndrom, etter operasjoner i ansiktet eller i øret, på grunn av svulst på hørselsnerven (akustikusnevrinom), etter betennelse eller brudd i bunnen av skallen, eller på grunn av svulst i ørespyttkjertlene, langvarig ørebetennelse eller betennelse i beinet bak øret (mastoiditt).

SykdomstegnHengende munnvik og skjevhet i ansiktet. Hvis årsaken sitter i hjernen, er evnen til å lukke øyet på den lamme siden i behold. Hvis selve facialisnerven er skadet, klarer du derimot verken å lukke øyet eller rynke pannen.

BehandlingKontakt lege!
Hvis ansiktslammelsen er ledsaget av andre symptomer, blir du mest sannsynlig lagt inn på sykehus. Ansiktslammelsen kan da være ett av flere tegn på en sykdom i nervesystemet (hjerneslag, hjernesvulst, Guillain-Barrée-syndrom).

Hvis du har blitt bitt av flått i ukene forut for symptomene, er borreliose en mulighet, og du vil få antibiotika. Det blir tatt en blodprøve for å undersøke om blodet inneholder antistoffer mot borrelia. Antistoffer er et tegn på at du har vært smittet, og en nærmere analyse av antistoffene avgjør om smitten er ny eller gammel.

Dreier det seg om idiopatisk ansiktslammelse, kan du forvente å bli bedre i løpet av 3-6 uker. Hvis ikke, blir du henvist til nevrolog, som vil undersøke deg nærmere.

Hvis øyet ikke kan lukkes, må du bruke kunstig tårevæske om dagen og øyesalve under en bandasje om natten. Om dagen kan du bruke briller for å hindre at det kommer støv i øyet.