Drypp - TIA

Et drypp (TIA) er et forbigående anfall. Symptomer kan være talevansker, synsforstyrrelse, svimmelhet. Ikke «se det an», men ring 113 med en gang etter et slikt anfall.

TALEVANSKER; SYNSFORSTYRRELSE; SVIMMELHET OG NEDSATT KRAFT I EN ARM: Oppsøk lege. Et tia-anfall må man ta svært alvorlig. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TALEVANSKER; SYNSFORSTYRRELSE; SVIMMELHET OG NEDSATT KRAFT I EN ARM: Oppsøk lege. Et tia-anfall må man ta svært alvorlig. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Drypp er den folkelige betegnelsen på et transitorisk iskemisk anfall (TIA/drypp).

Hva er et drypp?

Et drypp (TIA) er en forbigående anfall av nedsatt blodforsyning til deler av hjernen, og i et mindre omfang enn ved hjerneslag.

Det er viktig at TIA behandles og utredes skikkelig for å forhindre nye episoder og større hjerneslag.

Det er flest eldre som rammes av drypp, men også yngre kan rammes.

Årsaker til TIA

TIA er et symptom som har en av tre hovedgrunner:

  • Halspulsåreforkalkninger
  • En blodpropp løsner fra blodåren og sendes med blodstrømmen til det setter seg fast i en mindre blodåre i hjernen. (embolus)
  • En blodåre i hjernen har blitt for trang på grunn av åreforkalkning. Dette kalles stenose.
MIDLERTIDIG STOPP I BLODFORSYNING:  Åreforkalkning (artereosklerose) gjør årene i hjernen trange, og det kan føre til at hjernen får for lite blod. Ved TIA blir blodforsyning nedsatt en kortere periode, for så å gå normaliseres igjen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MIDLERTIDIG STOPP I BLODFORSYNING: Åreforkalkning (artereosklerose) gjør årene i hjernen trange, og det kan føre til at hjernen får for lite blod. Ved TIA blir blodforsyning nedsatt en kortere periode, for så å gå normaliseres igjen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Åreforkalkningen (artereosklerose) gjør årene trange, og det kan føre til at hjernen får for lite blod, årekalk som seiler i blodet kan stoppe opp blodforsyning hvis den blokkerer en åre.

Arvelighet

TIA er ikke arvelig, men folk med høyt blodtrykk, diabetes, hjerte-karsykdommer, høyt kolesterol og visse autoimmune sykdommer, har en høyere risiko for TIA og slag.

FIKK PLUTSELIG PROBLEMER MED Å SNAKKE: Anette Rønningen Svendsen fikk plutselig lese- og talevansker. Det skulle vise seg å være en alvorlig sykdom. VIDEO: Lommelegen Vis mer

Symptomer på et drypp

Symptomene kan minne om de samme som ved hjerneslag, men de kan være forbigående.

  • Skjev munn
  • Talevansker
  • Svimmelhet
  • Plutselig klønethet
  • Slapphet i en arm (sjeldnere bein)
  • Synsforstyrrelser. Synsforstyrrelse i form av nedsatt syn på ett øye, kan opptre alene eller sammen med andre symptomer på drypp.
SYMPTOMER PÅ DRYPP: Opplever du at en person noen minutter plutselig får talevansker eller synsforstyrrelser, for så å bli seg selv igjen, bør man mistenke drypp. Ikke "se det an". Søk lege med en gang. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SYMPTOMER PÅ DRYPP: Opplever du at en person noen minutter plutselig får talevansker eller synsforstyrrelser, for så å bli seg selv igjen, bør man mistenke drypp. Ikke "se det an". Søk lege med en gang. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Ring 113

Hvis du har symptomer, ring 113. Ved tegn på drypp bør du undersøkes av lege med en gang.

Ikke "se det an" selv om anfallet går over. Ring 113.

Det er fare for at det kort tid etter kan komme flere drypp, og det er viktig med rask igangsetting med medisiner for å forebygge dette.

Hvis man først har fått ett drypp, har man i perioden etterpå økt risiko for å få ett til. Man har også større risiko for å få hjerneslag og hjerteinfarkt. Derfor er det viktig å ta symptomene alvorlig og kontakte lege så raskt som mulig.

Undersøkelser ved mistanke om drypp

Undersøkelse og behandling bør settes i gang i løpet av kort tid på sykehus.

Utredning inkluderer røntgenundersøkelser, EKG, blodprøver, og i visse tilfeller, spesielle medisiner som bryter opp blodpropper.

Behandling

Behandling avhenger av symptomer, grad av forstyrrelser, og andre sykdommer man har som for eksempel hypertensjon, hjerte-karsykdom, diabetes, høyt kolesterol eller revmatologiske sykdommer.
Videre behandling inkluderer mulig operasjon av halspulsårer, blodfortynnende medisiner, kolesterolmedisiner, og medisiner mot for høyt blodtrykk.

Kan det være noe annet?

Differensial diagnose inkluderer epileptisk anfall, hjernerystelse, infeksjoner som hjernehinnebetennelse, multiple sklerose, migrene, hjerneblødning, lavt blodsukker og vertigo.

Les mer hos Landsforeningen hos slagrammede, slag.no, Her ligger mye informasjon, inkludert FAST algoritmen som viser hvordan man kan redde liv hvis man ser noen man tror har et slag eller TIA.

Kilder:

Kilder: Uptodate

Revisjon 20.12.2018 Elisabeth Lofthus, sykepleier

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer