Drypp - TIA

Et drypp (TIA) er et forbigående anfall. Symptomer kan være talevansker, synsforstyrrelse, svimmelhet. Ikke «se det an», men ring 113 med en gang etter et slikt anfall.

TALEVANSKER; SYNSFORSTYRRELSE; SVIMMELHET OG NEDSATT KRAFT I EN ARM: Oppsøk lege. Et tia-anfall må man ta svært alvorlig. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TALEVANSKER; SYNSFORSTYRRELSE; SVIMMELHET OG NEDSATT KRAFT I EN ARM: Oppsøk lege. Et tia-anfall må man ta svært alvorlig. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Drypp er den folkelige betegnelsen på et transitorisk iskemisk anfall (TIA/drypp).

Definisjon

Et drypp er en forbigående anfall av nedsatt blodforsyning til deler av hjernen, og i et mindre omfang enn ved hjerneslag.

TIA pleide å være definert som en forstyrrelse hvor alle symptomer var borte innen 24 timer, men man har funnet at opptil 67% av pasienter med klassisk tidsdefinert TIA har forandringer i hjernevevet akkurat som ved et hjerneslag. Det er derfor viktig å forstå at TIA må behandles og utredes skikkelig for å forhindre nye episoder og større hjerneslag.

LES OGSÅ: Anette ble irritert da hun ikke klarte å lese Facebookinlegget. Så ble det også vanskelig å prate...

Årsaker til TIA

TIA er et symptom som har en av tre hovedgrunner:

  • Halspulsåreforkalkninger
  • Årekalk (embolus)
  • Stenose/åreforkalkning i årene bak i hodet.

Åreforkalkningen (artereosklerose) gjør årene trange, og det kan føre til at hjernen får for lite blod, årekalk som seiler i blodet kan stoppe opp blodforsyning hvis den blokkerer en åre.

MIDLERTIDIG STOPP I BLODFORSYNING:  Åreforkalkning (artereosklerose) gjør årene i hjernen trange, og det kan føre til at hjernen får for lite blod. Ved TIA blir blodforsyning nedsatt en kortere periode, for så å gå normaliseres igjen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MIDLERTIDIG STOPP I BLODFORSYNING: Åreforkalkning (artereosklerose) gjør årene i hjernen trange, og det kan føre til at hjernen får for lite blod. Ved TIA blir blodforsyning nedsatt en kortere periode, for så å gå normaliseres igjen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Arvelighet

TIA er ikke arvelig, men folk med høyt blodtrykk, diabetes, hjerte-karsykdommer, høyt kolesterol og visse autoimmune sykdommer, har en høyere risiko for TIA og slag.

Symptomer på et drypp

Symptomene kan minne om de samme som ved hjerneslag, men de kan være forbigående.

  • Skjev munn
  • Talevansker
  • Svimmelhet
  • Plutselig klønethet
  • Slapphet i en arm (sjeldnere bein)
  • Synsforstyrrelser. Synsforstyrrelse i form av nedsatt syn på ett øye, kan opptre alene eller sammen med andre symptomer på drypp.
SYMPTOMER PÅ DRYPP: Opplever du at en person noen minutter plutselig får talevansker eller synsforstyrrelser, for så å bli seg selv igjen, bør man mistenke drypp. Ikke "se det an". Søk lege med en gang. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SYMPTOMER PÅ DRYPP: Opplever du at en person noen minutter plutselig får talevansker eller synsforstyrrelser, for så å bli seg selv igjen, bør man mistenke drypp. Ikke "se det an". Søk lege med en gang. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Ring 113

Hvis du har symptomer, ring 113. Ved tegn på drypp bør du undersøkes av lege med en gang.

Ikke "se det an" selv om anfallet går over. Ring 113.

Det er fare for at det kort tid etter kan komme flere drypp, og det er viktig med rask igangsetting med medisiner for å forebygge dette.

PLUTSELIGE TALE- OG LESEVANSKER: Den aktive og friske Anette (38) opplevde plutselig lese- og talevansker, som viste seg å være en alvorlig sykdom. Brødrene og legene Naeem og Wasim Zahid diskuterer symptomene. Video: Marie Røssland Vil du heller høre på oss som podcast? https://itunes.apple.com/no/podcast/lommelegen/id1345878943?l=nb&mt=2 Vis mer

Hvis man først har fått ett drypp, har man i perioden etterpå økt risiko for å få ett til. Man har også større risiko for å få hjerneslag og hjerteinfarkt. Derfor er det viktig å ta symptomene alvorlig og kontakte lege så raskt som mulig.

Undersøkelser ved mistanke om drypp

Undersøkelse og behandling bør settes i gang i løpet av kort tid på sykehus.

Utredning inkluderer røntgenundersøkelser, EKG, blodprøver, og i visse tilfeller, spesielle medisiner som bryter opp blodpropper.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Mirza Jusufovic

NEVROLOGI

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Behandling

Behandling avhenger av symptomer, grad av forstyrrelser, og andre sykdommer man har som for eksempel hypertensjon, hjerte-karsykdom, diabetes, høyt kolesterol eller revmatologiske sykdommer.
Videre behandling inkluderer mulig operasjon av halspulsårer, blodfortynnende medisiner, kolesterolmedisiner, og medisiner mot for høyt blodtrykk.

Kan det være noe annet?

Differensial diagnose inkluderer epileptisk anfall, hjernerystelse, infeksjoner som hjernehinnebetennelse, multiple sklerose, migrene, hjerneblødning, lavt blodsukker og vertigo.

Les mer hos Landsforeningen hos slagrammede, slag.no, Her ligger mye informasjon, inkludert FAST algoritmen som viser hvordan man kan redde liv hvis man ser noen man tror har et slag eller TIA.

Kilder:

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Mirza Jusufovic NEVROLOGI
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder: Uptodate

Revisjon 20.12.2018 Elisabeth Lofthus, sykepleier