Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rastløse ben og medisiner

Spørsmål

Jeg er VELDIG plaget av rastløseben og armer. Siden tenårene. Bruker Sifrol, 0,18mg for dette. Maks dose er 6 tabletter/dag, men jeg blir utrolig søvnig av disse, og begrenser det til 1 på dagen og 2 på kvelden. Dette er ikke på nær nok til å stabilisere problemet. Men grunnet søvnproblemet kan jeg ikke benytte full dose. Da ville jeg ikke kunne kjøre bil, eller arbeide uten å falle i søvn. Jeg har diabetes2, hadde hjerteinfarkt for 20 år siden, ble operert for AAA (Abdominal Aorta Aneurism) for 2 år siden. Tre stykker, størrelser 10cm Ø, 6cm Ø og 4cm Ø. Etter en 12 timer lang opreasjon jeg bare så vidt overlevde, utløste dette også en blodpropp i høyre ben. Ny operasjon for dette. Bruker ganske mye medisiner for dette. Totalt 14 piller/dag. Finnes det alternativer til Sifrol som botemiddel, som ikke er søvndyssende og som jeg kan bruke i større doser?

Mann 69
Svar

Hei,

Du har vært gjennom mye, og det å ha rastløse ben er en vond og vanskelig lidelse. Det er flere andre medisiner man kan prøve.

En medisin som heter pregabalin, en medisin som vanligvis brukes mot epilepsi, kan hjelpe. Noen får døsighet som en bivirkning av denne medisinen også, men ikke alle. 

Du kan også evt prøve levodopa, en medisin som likt Sifrol brukes mot Parkinson og rastløse ben. 


Hvis jeg var deg ville jeg bedt om en henvisning til en nevrolog som spesialiserer seg på tilstander som Parkinson og andre dopamin relaterte tilstander. Man kan da se på alle medisinene dine, gå over hvilke som kan legges til, se om noen kan fjernes osv. 


Andre tiltak er varme bad, massasje, trening, og spesialbandasjering av føttene som kalles Restiffic. Jeg legger ved en lenke til en artikkel på amerikansk om dette, og en lenke som viser hvordan den ser ut. 

http://n.neurology.org/content/84/14_Supplement/P7.296

https://www.restiffic.com

En vibrerende pute som kalles Relaxis ble nylig godkjent i USA. Jeg vet ikke om denne finnes i Norge enda, men det er verdt å spørrre en nevrolog om dette. 

Jeg legger ved en amerikansk lenke til dette produktet. 

 http://myrelaxis.com


Mange pasienter med rastløse ben kan trenge en kombinasjon av medisiner og ikke-medikamentelle tiltak. 

Det beste er å ta dette opp med legen din og se hva de foreslår i samarbeid med en nevrolog.


Mvh,


Nina C Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-