Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Polynevropati: Behandling?

Spørsmål

Hei, Jeg er 74 år gammel kvinne. Jeg har diabetes 2 og lavt stoffskifte. Fra januar 2017 jeg har fått min venstre beina med noe problem. Foten fikk drop fot. Etter dette vært veldig sliten i beina når jeg går. Jeg har begynt å halte. I august har vært hos nevrolog. Blodprøve ble tatt. Prøven viste at jeg har veldig lavt stoffskifte, og jeg har Polynevropati. Anbefalt fysioterapi. Jeg føler meg veldig svak i beina og i begge knærne.
Finnes det medisiner som kan hjelpe meg med mitt problem?

Svar

Hei.

Ja, det finnes medisiner.

1) Medisiner mot diabetes 2:
Der finnes en rekke effektive tabletter. Korrekt kosthold og mosjon er også blant det aller mest effektive og viktige for å behandle en diabetes 2. Dette tar fastlegen hånd om for deg.

2) Medisiner mot lavt stoffskifte:
Lavt stoffskifte er en sykdom som består i at skjoldbruskkjertelen på halsen din produserer for lite av stoffskiftehormonet tyroxin. Dette er en vanlig tilstand, som forekommer med økende hyppighet med økende alder.
Behandlingen er enkel og effektiv, og det består i at en tar tilskudd av det hormonet en har for lite av (tyroxin) i form av en daglig tablett som heter Levaxin. Så vil legen ta blodprøver av deg for å finne ut om du får riktig dose, og når du har fått det, så fortsetter du med den doseringen, og da har du ikke lavt stoffskifte lenger, men normalt stoffskifte, -så lenge du fortsetter å bruke medisinen. Det er med andre ord en enkel og effektiv behandling, og jeg regner med at du har startet med dette allerede, siden du har fått stilt denne diagnosen? Hvis ikke må du snarest gå til fastlegen for å få igangsatt slik behandling.

Så til din siste diagnose, polynevropati.
Det er ikke "en"-1-sykdom, men en mer generell beskrivelse av nerveskader i det perifere nervesystem, altså nervene "uti kroppen", ikke sentralt i hjerne og ryggmarg.
Slike skader kan gi en lang rekke forskjellige plager, f.eks. nedsatt følsomhet og lammelser, som f.eks. dropfot, slik du har fått.
Det finnes mange forskjellige årsaker til polynevropati, f.eks. diabetes, vitaminmangler m.m., og det er svært viktig å finne ut om hva årsaken er i ditt tilfelle, for da kan en i mange tilfeller behandle selve den bakenforliggende årsaken til polynevropatien, og på den måten stoppe videre utvikling og forverring i sykdommen. Men ofte vil en ikke finne noen bakenforliggende årsak eller sykdom til polynevropatien, og da er det vanskelige å behandle noe.

Du kan få en spesiell skinne til foten, som gjør at du ikke subber den når du går. Mange har nytte av dette. Ta det opp med fastlegen din.

Håper at dette var nyttige svar. Dette er ting som fastlegen helt klart skal hjelpe deg med, så bestill time for dette. Ta med utskrift av dette om du ønsker det, til legen din. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-