Parkinsons sykdom - sykdommen kan gå sakte frem

Spørsmål

Jeg er en dame på 70 år som fikk diagnosen Parkinson for snart to år siden..Oppdaget at noe var galt nesten ett år før diagnosen ble stilt med at at høyre hånd startet å skjelve da jeg skulle gå tur--Noen år før mistet jeg nesten all luktesans. Jeg har gått på Requip 6 mg og Rasagiline siden jeg fikk stilt diagnosen,men Requip ble kuttet ut for et halvt år siden da jeg fikk utslett..Merket ikke noe mer skjelving etter at jeg stoppet med Requip- Jeg føler meg i ganske god og går over en mil hver dag.Går fort som du rådet meg til ved en tidligere gang jeg kontaktet deg..Kan ikke løpe da jeg har slitasje i begge knær.Driver også med styrketrening to ganger i uka. Jeg merker skjelvingen når jeg starter å gå,men roer seg når jeg begynner å bli litt varm i kroppen. .Har i noen måneder merket litt skjelving som føles inne i kroppen i brystet og litt i kjeven,særlig på morgenen.Jeg har også litt merkelig følelse når jeg puster inn eller sukker da pusten virker rykkvis av og til.Jeg er i mot å begynne med dopamin da jeg skjønner det kan være mer bivirkninger med å bruke dopamin enn de beskjedne symtomene jeg har nå.Har ingen stivhet i muskulatur og er myk i kroppen.Dopamin er jo heller ikke med på å sinke sykdommen etter som jeg har skjønt.Nevrolog har heller ikke nevnt denne behandlingsformen. Har ventet på innkallelse fra nevrolog da det er ett år siden siden sist jeg var til kontroll-Var hos parkinsons sykepleier i mai som ga klarsignal til å slutte med Requip på grunn av reaksjon på medisinen. Må tilføye at det ikke er Parkinson i familien fra før,så jeg undrer meg over hvorfor jeg fikk denne sykdommen--Hadde en sterk influensa 8 måneder før jeg begynte å merke forandring i luktesansen i form av merkelig lukter.Kan influensa forårsake prakinson tror du? På forhånd tusen takk !

Kvinne 70
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Du bruker Requip Depot 6,0 mg og Rasagiline i kombinasjon mot din diagnose og de motoriske plager sykdommen din bringer. Dessverre ble Requip avsluttet pga. hudutslett. Naturlig nok har du merket mer skjelving etter dette som ledd i din diagnose men jeg er svært fornøyd at du holder deg fysisk aktiv. Dette forebyger sykdommen. Det er også vanlig med "innvendig" skjelving. Man kan tillate seg vente litt med dopamin men for å si dette helt sikkert må jeg seg deg og undersøke deg. Dopamin er viktig i hjernen for andre funksjoner også så mangel er ikke helt bra det heller (liten linedans dette). Vi har andre midler enn Requip! Ingen vet ennå årsak til sykdommen, ikke påvist at influensa forårsaker den. Lykke til!