Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Migrene – forebyggende tiltak.

Spørsmål

Dame 40 år - sterkt migreneplaget i 14 år. Historikk: Fikk migrene etter 1. fødsel (26 år). Har hatt og opplever å ha et godt, ikke stressende, liv. Har 3 barn og en jobb (100 %)jeg trivest i. Likevel - er plaget med opptil 5 migreneanfall i mnd. Dette har vært stort sett uforandret i alle år, bortsett fra at jeg ikke har hatt migrene når jeg har vært gravid. I 2000 fikk jeg også påvist for lavt stoffskifte( bruker medisin for dette) I 2004 var 1/3 av årets dager berørt av migreneanfall. Tross dette - få sykedager på jobb, men avhengig av medisiner (Nå Zomig) Bruker lite / ikke andre smertestillende fast/ ukentlig. Det er klart at livskvaliteten min er kraftig redusert p.g.a.av denne sykdommen. . . . Dette har jeg prøvd de siste 14 år: * Har vært hos nevrolog et par ganger - fikk der første gang diagnose samt migrenemedisin. Begynnte med Imigran (gikk over til Zomig da jeg opplevde at bivirkningene økte på) Har også testet Relpax/Allogran(usikker på navnet), uten noe bedre effekt. Bruker nå Zomig. * Prøvde for 1 år siden Zelozok (skulle senke BT) -først 50 mg uten effekt / så 100 mg - og ble "forgiftet" - uregelmessig puls på rundt 45 i 3 døgn. Skremmende erfaring. Har til vanlig Bt lavt BT - ca.90 /50 - men opplever at "trykket" til venstre hjerne / venstre øye er "høyt". * Har prøvd akupunktur - noe lettere anfall, men virker ikke lenge . . . * har prøvd total diett - over 1/2 år i strekk- var da totalt borte fra - citrus, sjokolade, kaffi, rødvin, m.m. - ingne effekt * har tatt meg hele friår (ikke sykemeldt) fra jobb - ønsket å se om det var "stress" som kunne gjøre anfallene . . .hadde nesten mer anfall da jeg var i full jobb . . lever mer regelmessig når jeg er i arbeid! Har en kjekk fastlege, men opplever ikke at jeg kommer noe videre. Jeg spør derfor : Finnes det nye medikamenter - forebyggende eller anfallsbehandling som jeg burde prøvd ut? Kan bruk av hormonspiral minske hyppighet av mine anfall (ikke som prevensjon)? (Fastlegen min sier han vet ikke noe spesielt om evt. virkning av hormonspiral i sammenheng med migrene) Relevante sykdommer/medisiner: For stoffskiftet: Levaxin 150 mikr.g x 7 For migrenen: Zomig 2,5-5 mg / maks 10 mg i et anfall. Kvinne, 40 år

Svar

De senere år har det kommet flere nye medikamentelle forebyggende tiltak mot migrene. Dersom en pasient har 2-3 anfall/måned begynner vi i dag å diskutere forebygging med pasienten. Hvilket preparat vi ender opp med vil være avhengig av evt. tilleggs sykdommer og andre medikamenter pasienten bruker, og alltid i samråd med pasienten selv. Vi bruker medikamenter innenfor gruppen blodtrykksmedisiner, anti-depresiva, og medisner mot epilepsi. Målet er å redusere anfallshyppighet, styrke og varighet.

Når det gjelder blodtrykksmedikamenter har du jo allerede prøvet Selo-Zoc som ble en skremmende opplevelse for deg. Det nyeste i denne gruppen som hjelper svært mange migrenepasienter er Atacand. Det reduserer ikke pulsen på samme måte som Selo-Zoc. Har du et utgangsblodtrykk på 90/50 så er dette ikke noe for deg. Sjekk dette hos legen din en gang til! Vi gir det ofte til pasienter som har relativt lave blodtrykk i utgangspunktet for eksempel så lavt som 110/90. Jeg er ikke sikker på hva du mener med at du opplever at trykket til venstre hjerne / venstre øye er høyt! Jeg tillater meg å tolke det dit hen at du kjenner en trykkende smerte på venstre side under anfall, hvilket i så fall ikke er uvanlig.

Når det gjelder anti-depresiva foretrekkes Sarotex. I slike tilfeller bruker vi svært lave doser 10-30 mg om kvelden, evt. noe høyere. Da virker det muskelavslappende, og ”smertemodulerende”, dvs. at det endrer smerteopplevelsen. Man blir også søvnig slik at det oftest bedrer nattesøvnen. I høyere doser brukes det mot depresjoner, men det er ikke de dosene som brukes mot hodepine. Det er ikke et vanedannende medikament. En ulempe er at man kan bli litt tørr i munnen, og at en del går opp i vekt. Det ses ikke så ofte på de lave dosene, men det er greit å vite om det.

Det finnes flere midler mot epilepsi som vi bruker i forebygging av migrene, også med gode resultater for eksempel Orfiril, Neurontin og Topimax. Dette er en spesialist oppgave.

Botulinumtoxin (BOTOX) har vært kjent i en årrekke i behandlingen av flere nevrologiske tilstander. I de senere år er fokuset satt på behandlingen av rynker. Botox som sprøytes inn i små mengder lammer nervene til musklene som derved slappes av. Vi har erfaring med at en del migrenepasienter får færre og lettere anfall etter injeksjoner i panne, tinning og nakkeregionen. Videre forskning gjøres fortsatt for å bekrefte disse funnene.

Fysioterapi eller kiropraktorbehandling kan ofte hjelpe litt over tid. Det er ikke alltid at kiropraktoren behøver å manipulere eller ”sette på plass”, men kan bruke en teknikk som heter triggerpunkt massasje for å løse opp i spenninger. Det finnes også avspenningskurs. Har du lært deg enkle teknikker på dette området kan du etter hvert benytte disse hjemme og på jobb i løpet av dagen ved behov.

Du forteller at du var migrenefri under svangerskapene dine. Det tyder på at du har en sikker "hormonell faktor". Mange av de pasientene som har det, er verre av sin migrene under menstruasjonsperioden enn ellers i syklus. Da kan det være lurt å forsøke en hormonspiral (Levo-Nova). Etter 3-12 måneder har menstruasjonen hos de fleste opphørt, og anfallene ser samtidig ut til å bli redusert noe.

Det er viktig å føre anfallskalender. Den hjelper deg å holde rede på anfallsfrekvens, -styrke og-varighet samt medikament forbruk og effekt. Ta med anfallskalenderen til legen HVER gang du er der for å snakke om din migrene. På denne måten kan dere sammen kartlegge sykdommen din og se effekten av iverksatte tiltak.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-