Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hodepine skyldes i de aller fleste tilfeller ikke hjernekreft

Spørsmål

Hei! Jeg har siste uken plutselig fått litt hodepine, ikke så mye at jeg trenger smertestillende. Øverst på kronen av hodet, mest på høyre side. Kommer litt som støt eller trykkende. Varer ikke lenge, men kjenner det hver dag. Ingen smerter når jeg trener eller om natten. Føler også litt på svimmelhet av og på. Mest når jeg står og går, men kjenner ingenting når jeg trener. Svimmelheten kan beskrives som noen sekunder med gyngende følelse. Har tidligere kjent på svimmelhet når jeg reiser meg, men da svartner det og går seg til med en gang. Det er på bakgrunn av noe lavt blodtrykk. Ligger på ca 95-100 over 50-60.Blir selvfølgelig livredd for at jeg har hjernekreft og tør ikke bestille meg time til lege. Har sett litt på spenningshodepine, men da skal vel hele hodet og begge sider gjøre vondt? Har fra tidligere hatt minimalt med hodepine, av og til i pannen, men det hører sjeldenheten til. Kan disse symptomene jeg har komme av stress og angst?

Kvinne 35
Svar

Hei.


Hodepine er ekstremt vanlig, og flertallet av oss har det fra tid til annen i livet. I det helt store flertallet av tilfellene skyldes det ikke alvorlig sykdom. Det finnes svært mange forskjellige årsaker til hodepine, og hjernekreft er en av de sjeldneste av alle tenkelige årsaker. Det er også slik at hjernekreft oftest ikke debuterer med hodepine som første symptom, men heller med nevrologiske symptomer som lammelser m.v. Så alt i alt er hjernekreft det siste en skal tenke på som "mulig årsak" ved hodepine, og ikke det første, slik du har gjort.


Spenningshodepine er en av de vanligste årsakene, og det henger igjen tett sammen med stress, angst og bekymringer, og ikke minst vil en frykt for å ha kreft absolutt kunne vedlikeholde og forsterke muskulære spenninger og spenningshodepine. Det at det er ensidig, beviser på ingen måte at det ikke er spenningshodepine, slik du spør om. 


Du skriver at du ikke tør gå til lege fordi du er livredd for å ha hjernekreft. Den tanken bør og kan du trygt legge fra deg, for det du her forteller om er ikke noe som gir mistanke om kreft. Hvorvidt du i det hele tatt behøver å gå til lege, kan imidlertid diskuteres, og jeg ville nok ihvertfall ha sett dette an noe mere, da hodepine i de aller fleste tilfeller er forbigående. 

I mellomtiden ville jeg ha "øvd" på å ikke bekymre seg over muligheten for kreft, for en slik tanke kan virkelig gi alle og enhver både hodepine og en rekke andre fysisk følbare symptomer.


Håper svaret er til nytte for deg. Ha det bra.