Encefalitt, hjernebetennelse

Encefalitt er en betennelse i hjernevevet. Virusinfeksjon er den vanligste årsak.

HJERNEBETENNELSE: Snittbilde av hjerne som viser strukturelle forandringer etter en hjernebetennelse. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
HJERNEBETENNELSE: Snittbilde av hjerne som viser strukturelle forandringer etter en hjernebetennelse. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Hjernebetennelse kan mer presist kalles hjernevevsbetennelse, og på det medisinske fagspråket heter det encefalitt. I denne artikkelen vil vi heretter bruke encefalitt om sykdommen.

LES OGSÅ: Meningitt - betennelse i hjernehinnen

Årsaker

Virusinfeksjoner er den vanligste årsaken til encefalitt. De vanligste virusene som fører til encefalitt er:

Inkubasjonstid

Tid fra smitte til man får symptomer avhenger av hva den underliggende sykdommen er som fører til encefalitt.

Utbredelse

Alvorlige tilfeller av encefalitt er uvanlige, men når de forekommer, er de livstruende. Fordi det er vanskelig å forutsi sykdomsforløpet for en enkelt pasient, er det veldig viktig at diagnose stilles fort og riktig slik at behandling og oppfølging kan skje raskt.

Det er ikke mange tilfeller av encefalitt i Norge, og det er vanligere hos små barn enn voksne, men det er økende mengder flåttbåren encefalitt i Sverige, og det har også forekommet tilfeller av akutt flåttbåren encefalitt fra innenlands smitte i Norge.

Symptomer

Encefalitt kan føre til feber, hodepine, forvirring, epileptiske anfall og problemer med sanser og bevegelser. Samtidig er det ikke uvanlig at encefalitt bare fører til milde symptomer som raskt går over.

Symptomer på encefalitt kan også inkludere muskel og ledd smerter, tretthet og slapphet.

Man kan også få hallusinasjoner, forvirring, epileptiske anfall, muskelsvakhet, dobbeltsyn, lukthallusinasjoner hvor man lukter råtne egg eller brent kjøtt, problemer med hørsel eller tale, og man kan miste bevisstheten. Hos små barn kan man se at fontanellen buler ut, at de kaster opp, er stive i kroppen, gråter uten stopp, sover, er irritable og ikke spiser.

To typer encefalitt - primær eller sekundær

Man kan ha primær eller sekundær encefalitt. Ved primær encefalitt er det et virus eller annen type infeksjon som direkte angriper hjernen. Ved sekundær encefalitt, angriper immunsystemet hjernevevet etter en annen type infeksjon.

Differensialdiagnoser

Andre sykdommer som kan ha lignende symptomer som encefalitt inluderer

Behandling

Behandling varier avhengig av underliggende årsak og symptomer, men de fleste pasienter har ingen varige skader fra encefalitt.

Kilder: Uptodate, Tidsskriftet for leger