Encefalitt, hjernebetennelse

Encefalitt er en betennelse i hjernevevet. Virusinfeksjon er den vanligste årsak.

HJERNEBETENNELSE: Snittbilde av hjerne som viser strukturelle forandringer etter en hjernebetennelse. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
HJERNEBETENNELSE: Snittbilde av hjerne som viser strukturelle forandringer etter en hjernebetennelse. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hjernebetennelse kan mer presist kalles hjernevevsbetennelse, og på det medisinske fagspråket heter det encefalitt. I denne artikkelen vil vi heretter bruke encefalitt om sykdommen.

LES OGSÅ: Meningitt - betennelse i hjernehinnen

Årsaker

Virusinfeksjoner er den vanligste årsaken til encefalitt. De vanligste virusene som fører til encefalitt er:

Inkubasjonstid

Tid fra smitte til man får symptomer avhenger av hva den underliggende sykdommen er som fører til encefalitt.

Utbredelse

Alvorlige tilfeller av encefalitt er uvanlige, men når de forekommer, er de livstruende. Fordi det er vanskelig å forutsi sykdomsforløpet for en enkelt pasient, er det veldig viktig at diagnose stilles fort og riktig slik at behandling og oppfølging kan skje raskt.

Det er ikke mange tilfeller av encefalitt i Norge, og det er vanligere hos små barn enn voksne, men det er økende mengder flåttbåren encefalitt i Sverige, og det har også forekommet tilfeller av akutt flåttbåren encefalitt fra innenlands smitte i Norge.

Symptomer

Encefalitt kan føre til feber, hodepine, forvirring, epileptiske anfall og problemer med sanser og bevegelser. Samtidig er det ikke uvanlig at encefalitt bare fører til milde symptomer som raskt går over.

Symptomer på encefalitt kan også inkludere muskel og ledd smerter, tretthet og slapphet.

Man kan også få hallusinasjoner, forvirring, epileptiske anfall, muskelsvakhet, dobbeltsyn, lukthallusinasjoner hvor man lukter råtne egg eller brent kjøtt, problemer med hørsel eller tale, og man kan miste bevisstheten. Hos små barn kan man se at fontanellen buler ut, at de kaster opp, er stive i kroppen, gråter uten stopp, sover, er irritable og ikke spiser.

To typer encefalitt - primær eller sekundær

Man kan ha primær eller sekundær encefalitt. Ved primær encefalitt er det et virus eller annen type infeksjon som direkte angriper hjernen. Ved sekundær encefalitt, angriper immunsystemet hjernevevet etter en annen type infeksjon.

Kan det være noe annet?

Andre sykdommer som kan ha lignende symptomer som encefalitt inluderer

Behandling

Behandling varier avhengig av underliggende årsak og symptomer, men de fleste pasienter har ingen varige skader fra encefalitt.

Kilder: Uptodate, Tidsskriftet for leger

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer