Hjerneblødning og kramper

Spørsmål

Hei, min samboer på 50 år fikk for 3 mnd siden en kraftig hjerneblødning på venstre side. Nevrologen beskrev den som massiv og at vanlig utfall ved så store blødninger var død, totalt utfall av høyre side og at han nok aldri ble seg selv igjen. En lite sensitiv uttalelse. Eneste utfallet de har funnet er afasi, problemer med språkforståelsen. Etter 7 uker intensiv rehabilitering hadde han ikke lengre afasi-diagnosen. 2 mnd etter blødningen fikk han et kraftig anfall som ble katogorisert som epileptisk anfall. Han ble satt på orfiril. Etter 14 dager ble blodprøve tatt, men dessverre ikke fulgt opp. Vi fikk vite at verdiene var lave, men til tross for gjentagende forespørsler fikk vi ikke vite hvor mye dosen måtte økes. Nøyaktig en mnd etter første anfall kom det andre. Denne gangen mye kraftigere og lengre enn det andre. Det varte mer enn 5 min, hele kroppen var inkl og han måtte ha pustestøtte. Veldig dårlig for i ca en uke etterpå. Dosen med orfiril er nå doblet og det skal snart tas ny blodprøve. I forkant for begge anfallene har han tatt Celebra (og Celebrex). Nå ser jeg at epilepsi står på lista over mulige bivirkninger. Er det sannsynlig at Celebra forårsaker anfallene? Han har brukt Celebra før blødningen ved ulike muskelsmerter, men aldri stått på det fast over lang tid. Hva trur du?

Mann 50
Svar

Hei,

Etter slike skader er det ikke uvanlig med vevsirritasjon og sekundær epilepsi. Som regel er det jevne vevsflater i hjernen der hjernestrømmen reiser, men etter slike skader blir det "humpete" arrvev som kan utløse epilepsi. Vi ser ellers såkalt dysplasi på MR som mulig årsak til epilepsi. Dette er også en form for vevsuregelmessighet. Bra dette er under kontroll nå og at han kan snakke bedre. Jeg ville tenkt først og fremst arrvevet fra blødningen, vi ser det som "hånd i hanske" men mulig at Celebra kan bidra. Jeg tipper på arrvevet og han trenger ikke bruke Celebra lenger. Lykke til!