Fikk kramper i søvne

Spørsmål

Min voksne sønn har hatt et epilepsi-lignende anfall under søvn, hans kone kunne beskrive det. Røntgen, ECG og undersøkelse på søvnlaboratoriet resulterte ikke i funn. Jeg kan likevel ikke la være å engste meg. han har så vidt jeg vet bare hatt dette ene anfallet, og hadde ikke noe lignende i oppveksten.

Kvinne, 62 år

Svar

Kjære deg!

Jeg forstår at dette var en skremmende opplevelse og at du bekymrer deg.

Uten at jeg har noen gode statistikker på det, vet jeg at temmelig mange nordmenn opplever å få ett eneste epilepsi-lignende anfall i løpet av livet, uten at man finner noen grunn til det, og uten at det noen gang blir til noe mer. Man regner med at knapt 1% av befolkningen, eller ca. 40.000 personer i Norge har epilepsi. Men rundt 5% av befolkningen har hatt epileptiske anfall en eller flere ganger i livet uten å ha en epilepsi.

Om din sønn er en av disse, kan jeg selvfølgelig ikke svare på. Men det virker som han har fått god oppfølging og at alle viktige tester er gjort. Testene har jo langt på vei utelukketen rekke alvorlige tilstander som kunne gi krampeanfall! I teorien kan alle mennesker få krampeanfall, og faktorer som lite søvn, alkohol, lavt blodsukker gjør "terskelen" for å få kramper lavere.

Så lenge alle tester ikke gir grunn til bekymring, synes jeg du skal prøve å slå deg til ro med at mest sannsynlig var dette et engangstilfelle.

Du kan lese mer om kramper her