Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dirringer i kroppen

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 50 år som har vært en del ganger hos lege det siste halve året. Før det, sjelden. Det begynte med at jeg følte meg så sliten. Jeg jobber full stilling som lærer. Jeg ble sykmeldt 2 uker og det ble tatt en masse prøver. Alt var fint, men tsh var for høy: 8,0. Jeg kom tilbake i jobb og tok jevnlige prøver av stoffskiftet. TSH steg til 9,5 før det de tre siste månedene begynte å falle. Tsh var 4,6. i denne perioden fikk jeg to anfall av høy puls, 150. Fastlegen ville at jeg skulle begynne med Metoprolol. Det gjorde jeg. 50 mg x1. På samme tid fikk jeg mange rare symptomer, som jeg mistenker kan være bivirkninger: kalde hender og føtter, følelse av kraftløshet/melkesyre i armer og bein som kom og gikk. Nummenhet i områder i ansiktet. Og søvnproblemene ble større(jeg har Insomnia)Jeg fikk henvisning til kardiolog, som sier at alt er bra med hjertet, og at jeg kan slutte ned medisinen. Jeg trapper ned nå, og tar 12,5 mgX1 noen dager til.Men det stopper ikke her. Jeg begynte å våkne om natta av elektriske smell i hodet, etterfulgt av lysglimt. Etter en tid (2 mnd siden)begynte smellene i hodet å komme under innsoving, slik at jeg sovnet og våknet av smell i to timer hver natt. Det følger ingen smerter med dette. Fastlegen sier at det er en søvnlidelse Head explosion syndrom. Ufarlig altså.Etter noen uker tok dette slutt, men nye symptomer oppstod. Kroppen begynte å dirre innvendig under innsoving, ikke synlig. Hvis jeg beveger meg, stopper det. Det kan pågå i et par timer hvor det kommer og går. Jeg kan i halvsøvne merke det om natta også. Dirringen starter ofte i brystet, går til overarmer, lår og hode/nakke. Jeg føler meg ikke sliten i kroppen etter dette, og har heller ingen vondter. Det skjer om natten altså. Parallellt med dette har jeg begynte å få frysetokter på dagtid. Jeg, som alltid har vært så varm! Jeg er urolig for hva dette kan være. Stoffskifte? Overgangsalder? Legger til at jeg er i full jobb, og føler meg i god form.

Kvinne 50
Svar

  

Hei,

Du plages det siste halve året med at prøver av stoffskiftet har vært unormale (forstyrrelse i hormonsystemet). Beta-blokker som Metoprolol kan gi bivirkninger med kalde hender og føtter samt søvnproblemer (mareritt). Følelse av kraftløshet og nummenhet kan ha flere årsaker, det er dessverre vanskelig å si noe konkret uten å ha undersøkt deg. Noen ganger er det "bare" snakk om stramme muskler. 


Nattlige elektriske smell i hodet, etterfulgt av lysglimt kan også skyldes stramme hodebunnsmuskler, stress, eiendommelige søvntilstander som Head explosion syndrom, og noen sjeldne ganger epilepsi (mindre sannsynlig). Det virker mindre trolig ettersom det etter noen uker tok heldigvis slutt. 


Dirringen virker også noe uspesifikk for meg (pasienter med skjelving og Parkinsons sykdom snakker om det) og diffus og får meg ikke til å tenke på noen spesiell diagnose bort sett fra at det kan være reaksjoner fra kroppen etter lengre tids mye kroppslige plager hos deg. Det samme gjelder frysetokter på dagtid. Fint du slutter med legemidler. 


Du kunne forsøke avspenning hos fysioterapeut for å se om det kan hjelpe deg. Lykke til!